Jenő
-2 °C
6 °C

Megdrágulhat az iskolai büfé

2005.08.31. 09:47
Rendelet helyett ajánlást készített az OÉTI és az oktatási tárca az iskolai büféseknek: a jó érzésű iskolai vezetésnek a beltartalmi értékek listáját kell böngésznie. Az egészséges táplálkozás azonban többe fog kerülni az eddigi büfézésnél.

Ajánlás lett a nyáron tervezett iskolabüfé-rendeletből, amely az iskolák, a szülők, a tanárok és a büfések hatáskörébe adná a diákok egészséges táplálkozásra nevelését. Az ajánlásokat az Oktatási Minisztérium (OM) az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézetre (OÉTI) támaszkodva adta ki; utóbbi semmilyen élelmiszert nem tett tiltólistára, még a chipset is engedélyezné, de furfangos módon olyan beltartalmi ajánlásokat tett - közelebbről a sótartalomról van szó -, amelynek egyetlen itthon gyártott termék sem felel meg. Ettől függetlenül a büfés árulhat ilyen terméket, hiszen az ajánlás nem kötelező érvényű, csupán egyfajta útmutatás a "jó érzésű" iskolai vezetésnek.

Az ajánlássá formálással az OM kikerülte a tervezett rendelet brüsszeli notifikációját; egyesek szerint a szabályozó aligha csúszott volna át, hiszen alaphelyzetben a magyar élelmiszerkönyvben szereplő szabályok szerint készült élelmiszerek egyike sem egészségtelenebb a másiknál. Az ajánlás végül világos, az érintett szakmai szervezetek által követhető vonalvezetésen nyugszik: célja az, hogy minimálisra csökkentse a sós, a cukros, a zsíros és a koleszterindús élelmiszerek forgalmazását az iskolákban.

A beltartalmi javaslatok alapján a büfések összeállíthatják a 6-18 éves tanulók megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez szükséges élelmiszereket, menüket, szendvicseket - de szakértők máris figyelmeztetnek, hogy az ajánlásokat maradéktalanul betartva a büféseknek nagyon el kell rugaszkodniuk a korábbi árszinttől.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége elfogadja az ajánlásokat, hozzátéve, hogy a megoldás nem tökéletes, de működőképes lehet, ha nem keveredik belőle élelmiszer-hisztéria. A problémát az okozhatja, hogy mind az iskolák, mind a büfések, mind a szülők saját szemszögükből igyekeznek értelmezni az ajánlásokat, amiből esetleg vita támadhat. Kérdéses az is, hogy az ajánlásokban szereplő határértékeket miként vizsgálják majd. Ezeket az olyan egzakt élelmiszereknél, mint a meghatározott receptúra alapján készülő péksüteményeknél sem lehet nyomon követni, hát még a büfés által - az ajánlás szerint például hamis majonézzel - készített saláták vagy szendvicsek esetében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?