István, Vajk
19 °C
33 °C

Megdrágulhat az iskolai büfé

2005.08.31. 09:47
Rendelet helyett ajánlást készített az OÉTI és az oktatási tárca az iskolai büféseknek: a jó érzésű iskolai vezetésnek a beltartalmi értékek listáját kell böngésznie. Az egészséges táplálkozás azonban többe fog kerülni az eddigi büfézésnél.

Ajánlás lett a nyáron tervezett iskolabüfé-rendeletből, amely az iskolák, a szülők, a tanárok és a büfések hatáskörébe adná a diákok egészséges táplálkozásra nevelését. Az ajánlásokat az Oktatási Minisztérium (OM) az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézetre (OÉTI) támaszkodva adta ki; utóbbi semmilyen élelmiszert nem tett tiltólistára, még a chipset is engedélyezné, de furfangos módon olyan beltartalmi ajánlásokat tett - közelebbről a sótartalomról van szó -, amelynek egyetlen itthon gyártott termék sem felel meg. Ettől függetlenül a büfés árulhat ilyen terméket, hiszen az ajánlás nem kötelező érvényű, csupán egyfajta útmutatás a "jó érzésű" iskolai vezetésnek.

Az ajánlássá formálással az OM kikerülte a tervezett rendelet brüsszeli notifikációját; egyesek szerint a szabályozó aligha csúszott volna át, hiszen alaphelyzetben a magyar élelmiszerkönyvben szereplő szabályok szerint készült élelmiszerek egyike sem egészségtelenebb a másiknál. Az ajánlás végül világos, az érintett szakmai szervezetek által követhető vonalvezetésen nyugszik: célja az, hogy minimálisra csökkentse a sós, a cukros, a zsíros és a koleszterindús élelmiszerek forgalmazását az iskolákban.

A beltartalmi javaslatok alapján a büfések összeállíthatják a 6-18 éves tanulók megfelelő testi és szellemi fejlődéséhez szükséges élelmiszereket, menüket, szendvicseket - de szakértők máris figyelmeztetnek, hogy az ajánlásokat maradéktalanul betartva a büféseknek nagyon el kell rugaszkodniuk a korábbi árszinttől.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége elfogadja az ajánlásokat, hozzátéve, hogy a megoldás nem tökéletes, de működőképes lehet, ha nem keveredik belőle élelmiszer-hisztéria. A problémát az okozhatja, hogy mind az iskolák, mind a büfések, mind a szülők saját szemszögükből igyekeznek értelmezni az ajánlásokat, amiből esetleg vita támadhat. Kérdéses az is, hogy az ajánlásokban szereplő határértékeket miként vizsgálják majd. Ezeket az olyan egzakt élelmiszereknél, mint a meghatározott receptúra alapján készülő péksüteményeknél sem lehet nyomon követni, hát még a büfés által - az ajánlás szerint például hamis majonézzel - készített saláták vagy szendvicsek esetében.