Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Magyarország a 'bukott angyal'

2004.03.01. 12:27
Európai szakemberek szerint a korábbi éltanuló súlyos pénzügyi válságba kerülhet a felelőtlen gazdasági politika miatt. A Financial Times Deutschland a drága választási ígéreteket és a béremeléseket okolja.
Magyarország a kormány és a jegybank súlyos hibái miatt jelenleg problémás esetnek számít az Európai Unióba belépni készülő országok között - írta hétfői számában a Financial Times Deutschland (FTD) című német gazdasági-pénzügyi lap.

Katasztrofális helyzet

Gregor Eder, a Dresdner Bank Kelet-Európa szakértője szerint az EU-hoz csatlakozók közül Magyarországon a legnagyobb a valutaválság valószínűsége. Dietmar Hornung a Deka-Banktól "bukott angyalnak" nevezte Magyarországot.

A szakemberek két év óta figyelik egyre kritikusabban az egykori mintaországot. A folyómérleg és az államháztartás rekordhiányai miatt az ország a válságjelöltek közé került. - Az egész makroökonómiai helyzet alakulása katasztrofális volt - vélte Hornung, és ennek okaként az elmúlt évek súlyos gazdaságpolitikai hibáinak sorát említette.

A lap felsorolja ezeket a vélt vagy valódi hibákat, amelyek élén a drága választási ígéretek teljesítése áll a 2002-es választások után. A béremelések növelték az importkeresletet, de az is hatott, hogy a jegybank szűk sávban tartotta a forintot, és emiatt a magyar termékek húsz százalékkal drágultak a fő kereskedelmi partnerek termékeihez képest - írta az újság.

Jó adottságok

A Deka-Bank az idei évre azt jósolja, hogy a folyómérleg hiánya elérheti a hazai össztermék tíz százalékát, amely háromszor akkora lenne, mint volt a mérleghiány Argentínában a 2001-es súlyos pénzügyi válság előtt.

A folyómérleg hiányának finanszírozása a külföldi tőke révén egyre nehezebbé vált, és szakértők szerint az állami pénzügyek is "katasztrofális állapotban" vannak. Dietmar Hornung szerint a politikai célok továbbra is ellentmondásosak: a deficitet 4,6 százalékra kellene visszaszorítani, másrészt nagy infrastrukturális beruházásokat terveznek. A Deka-Bank arra számít, hogy a deficit idén legkevesebb hat százalékra emelkedik.

A makrogazdasági sarokszámok kedvezőtlen alakulása annál is inkább fejcsóválást vált ki a közgazdászok körében - írta a Financial Times Deutschland -, mert Magyarország strukturális adottságai jók. A földrajzi helyzet előnyös, az infrastruktúra viszonylag kiépített, az igazgatás meglehetősen hatékony, és a GDP idei évre tervezett három százalékos növekedése bátorító - mondták a lapnak nyilatkozó szakemberek.