Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Támadnak a bulvárklónok

2002.05.16. 00:39
Ahhoz képest, hogy két évvel ezelőtt néhány héten keresztül egyetlen bulvárlap létezett Magyarországon, ma már csak úgy hemzsegnek, pedig a kiszivárgott hírek szerint legfeljebb a piacvezető Blikk lehet nyereséges. A legújabb, rövidesen az utcára kerülő jelentkezőt a sajtóban ugyan Kurír néven emlegetik, ám a leendő lapigazgató az Indexnek cáfolta, hogy ezen a néven futnának majd. Újraéledhet az Esti Hírlap is, miközben a megszűnés fenyegeti a kizárólag női munkatársak által készített Holnapot.
Bár a nyomtatott sajtó reklámbevételei az egész világon csökkennek, ráadásul a bennfentesek szerint a magyar olvasótábor még sohasem tartott el egyszerre két nyereséges bulvárlapot, mindig akad új jelentkező. (Magyarországon az év elején nőtt a reklámköltés, de ebben jelentős szerepe volt a rendkívüli elánnal folytatott kormányzati kampánynak.)

Az előttünk egyelőre nem igazán világos okokból megbolydult bulvárlap piac egyik legaktívabb szereplője a korábban hirdetési újságkiadóként ismert Újpressz Rt.

Alighogy elkezdődött a holnap

A cég idén áprilisban indította el a Holnap című bulvárlapot. Novák Tünde főszerkesztő akkor azt nyilatkozta az Indexnek, hogy "A Holnap a szórakoztatásra koncentrál, politikával egyáltalán nem foglalkozik, így nem is igazán konkurenciája a többi lapnak". Ez végül is bejött, bár talán nem így gondolta. A Honlap sajtóhírek szerint gyakorlatilag azonnal megbukott, hiába nyomtatták ki 120 ezer példányban az elején, a rettenetes külalak miatt nehezen elemezhető tartalom nem ragadta meg az olvasókat.

Kurír vagy nem Kurír?

Az Újpresszt a jelek szerint nem kedvetlenítette el a Holnap vegetálása, ugyanis új bulvárlappal készül piacra lépni. Az újság szervezésében részt vevő - a hírek szerint leendő lapigazgató - H. Bíró László, a Népszava egykori főszerkesztője érdeklődésünkre nem árult el részleteket. Úgy fogalmazott, hogy ez olyan lenne, mintha egy Forma 1-es csapat elárulná az edzés-beállításait. Annyit árult el, hogy a lap "hamarosan" megjelenik. H. Bíró figyelmeztetett arra, hogy a lábra kelt pletykákkal ellentétben egyáltalán nem biztos, hogy az újság címében benne lesz a "Kurír" szó. A névről még nem döntöttek, sokféle lehetőség él - fogalmazott.

Más hírek viszont arról szóltak, hogy az Újpresszt érdekelné a Kurír név megvétele. Szintén meg nem erősített sajtóinformációk szólnak arról, hogy az Újpressz megszüntetné a Holnap kiadását viszont érdeklődik a Népszava megvétele iránt.

Síró második

A piacvezető Bikk a svájci Ringier tulajdona. A kiadó a Magyar Terjesztésellenőrző Szövetség (MATESZ) szerint 2001. negyedik negyedévében megjelenésenként átlagosan 190 ezer példányt értékesített. Miután a Ringier 2000-ben a Mai Nap megvásárlásával és megszüntetésével egyszereplőssé akarta tenni a piacot, az újságot szinte azonos külalakkal Mai Lap címen újraindították. Ebből lett később a Színes Mai Lap, amelyet a Híd Rádió Rt. jelentet meg. A Mai Lap eladott példányszáma 60-75 ezer körül mozog a hozzáférhető adatok szerint. Az új belépőknek figyelmeztetés lehet, hogy a Mai Lap akkor sem hozott nyereséget, amikor a kétszereplős piacon tusakodott a Blikkel.

Klónok támadása

Ez nem szegte kedvét a befektetőknek, a megboldogult Mai Napnak ugyanis idén megjelent egy újabb klónja, a Som Média nevű cég gondozásában, váratlan húzással Mai Nap címen.

És hogy a belterjes önklónozás még jobban kivirágozzon, a valaha volt Kurír főszerkesztője, Szűcs Gábor által vezetett Media Network Kft. a Napi Gazdaság szerint újraindítaná a fénykorában egymilliónál több példányban terített Esti Hírlapot.