Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Élesedik a bulvárlapok harca

2002.04.05. 08:30
Csütörtökön új bulvárlap jelent meg a piacon - a százhúszezer példányban kiadott Holnappal négyre nőtt a hazai bulvárújságok száma. A konkurencia szerint az újságíróként csak hölgyeket foglalkoztató jövevénynek kevés esélye van a megmaradásra.
Novák Tünde, a Holnap főszerkesztője kérdésünkre elmondta: az újságot százhúszezer példányban nyomták ki, és körülbelül negyven százalékos fogyásra számítanak. "A Holnap a szórakoztatásra koncentrál, politikával egyáltalán nem foglalkozik, így nem is igazán konkurenciája a többi lapnak" - tette hozzá a főszerkesztő.

Reklám nélkül

A Holnapban nincs reklám, bár ez induló újságnál nem meglepő. Azzal kapcsolatban, hogy a későbbiekben kerül-e reklám a lapba, Novák nem tudott nyilatkozni. Az illetékes ez ügyben a kiadó Újpressz Rt. vezérigazgatója, Csernai Gábor, ő azonban a cikk megírásáig nem reagált megkeresésünkre.

Csak nők

A Holnap szerkesztőségében kizárólag hölgyek dolgoznak - mint megtudtuk, nem véletlenül. "A lapvezetésnek eleve ez volt a koncepciója, és ez be is vált. A lányok agya más rugóra jár, ez különlegessé teheti a lapot" - mondta a főszerkesztő.

Ötvenezres példányszám kell

Kérdésünkre a Színes Mai Lap vezérigazgatója, L. Kelemen Gábor elmondta: örül a konkurenciának, bár elképzelhető, hogy a friss jövevények (a Mai Nap és a Holnap) nem tudnak megmaradni a piacon. A Mai Lap eladott példányszáma 60-75 ezer, és Kelemen szerint ötvenezer alatt egy reklámügynökség szóba sem áll egy újsággal. A Mai Lap éves árbevétele 4-500 millió forint.

Kelemen a Blikk bevételét ennek háromszorosára becsülte, de a lap illetékes vezetői csütörtökön nem voltak telefonközelben, így őket erről megkérdezni nem tudtuk. A Blikké egyébként a legnagyobb példányszám: a Magyar Terjesztésellenőrző Szövetség (MATESZ) szerint a lap 2001. negyedik negyedévében átlagosan megjelenésenként 190 ezer példányt értékesített.

A Mai Nap optimista

"A Mai Nap értékesített példányszáma 45-55 ezer, és ezt évvégére termékfejlesztéssel és reklámkampánnyal százezerre szeretnénk növelni" - közölte Somogyi János vezérigazgató. Somogyi hozzátette: a bulvárlapoknál a bevételek kétharmada származik az eladott példányokból, és csak egyharmad a reklámokból. "A Mai Nap az említett példányszám arányában a bulvár "reklámtorta" 15-20 százalékát reméli megszerezni" - közölte.