Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Pezseg a bulvárlapok piaca

2004.06.09. 08:17
Két új bulvárlap igyekszik megszorítani a legnagyobb példányszámú hazai bulvárlapot kiadó Ringier Kft.-t. Papp Béla ügyvezető igazgató a Blikk további növekedését várja.
Két új bulvárlappal bővült a sajtópiac nemrégiben. Az első ránézésre a Blikkhez hasonló Napi Ász és a Képes Bulvár azonban a Világgazdaság információi szerint egyelőre tetemes remittenda mellett fogy. A Napi Ászt a Konsztantin Gerou görög vállalkozó tulajdonában lévő, amúgy a Hustlert is jegyző Geronia Hungary Kft. adja ki, míg a Képes Bulvár a Színes Mai Lapot is kiadó Híd Rádió Rt. új terméke.

Nagy remények

A Görögországban tartózkodó Konsztantin Gerou egyelőre nem adott választ a napilap kérdéseire. L. Kelemen Gábor, a Híd Rádió Rt. vezérigazgatója egyben pedig a Képes Bulvár főszerkesztője viszont elmondta: az első napok után a Képes Bulvár átlagban 31 ezer darabban fogyott. A lapot 140 ezres példányszámban terjesztik. L. Kelemen Gábor jelezte: egy hónap után már látni fogják, mennyiben érdemes állandósítani a nyomtatott példányszámot. A kiadó azt reméli, hogy a nyár végére már 50, az év végére pedig átlagosan 70 ezer lesz az értékesített példányszám.

Nagy kérdés persze, hogy melyik meglévő bulvárlap rovására tudja elérni a két új újság a mintegy 60 ezres értékesített példányszámot. Nehezebben képzelhető el ugyanis, hogy hirtelen több tízezrek vásárolnak bulvárlapot.

A Blikk nem fél

A legnagyobb példányszámú országos napilap, a Blikk kiadója, a Ringier nem tart az újonnan megjelenő riválisoktól. Papp Béla, a kiadó ügyvezető igazgatója úgy véli: van még hely a piacon, igaz, ezt az értékesítésekkel alá is kell támasztani. Mint mondja: további növekedést várnak a Blikktől, amelynek példányszáma nyaranta 6-10 százalékkal haladja meg az év többi időszakát. Összehasonlításképpen jelezte: Csehországban 600 ezres példányszámban fogy a Blikk testvérlapja, a Blesk, ezt a számot a teljes magyar bulvárlappiac együttesen sem tudja megközelíteni. A jelenleg terjesztett bulvárújságok összes példányszáma ugyanis nem éri el a 400 ezret.

Papp Béla azt sem titkolja, hogy a Szlovákiában immár napi 10 ezer darabban értékesített magyar nyelvű Blikk a későbbiek folyamán Erdélyben és a Vajdaságban is megjelenhet. Az említett országokban azonban nagy még az árérzékenység a piacon, és a kívántál kisebb a hirdetői aktivitás is - véli a Ringier ügyvezető igazgatója.