Erik, Alexandra
EUR 383,22 Ft
USD 365,23 Ft
9 °C
23 °C

Növekszik a gazdasági bűnözés

2003.02.21. 09:53
Jelentős mértékben, 15 százalékkal bővült tavaly az ismertté vált gazdasági bűncselekmények száma - áll az ORFK statisztikájában. A bűnügyi rangsor élén Budapest, Szabolcs-Szatmár megye és Győr-Moson-Sopron megye áll.
Tavaly 14,8 százalékkal emelkedett az ismertté vált gazdasági bűncselekmények száma az egy évvel korábbihoz képest, de ez is messze elmarad az 1999-es rekordévtől - derül ki az ORFK statisztikáiból. A regisztrált esetek száma 14 ezer 248-ra nőtt 2002-ben, vagyis folytatódott a 2000 óta tartó lassú emelkedés.

A régiók többségében számottevő a növekedés, kirívó példa a Közép-Dunántúl, ahol egy év alatt másfélszeresére nőtt a gazdasági jogsértések száma. A fővárosi esetek továbbra is jelentős, 16,9 százalékos részét jelentik az országos összesítésnek, a megyék bűnügyi rangsorát Szabolcs-Szatmár és Győr-Moson-Sopron vezeti.

Egyre több piramisjáték

A gazdasági jogsértések közel egyharmadát tették ki az adó- és társadalombiztosítási csalások. Jelentős tételnek számítanak még a csődbűntettek, a pénzhamisítások és a bankkártyával való visszaélések. (Utóbbi két cselekmény számának ugrásszerű növekedése eredményezte egyébként 1999-ben az elmúlt öt év legmagasabb bűnügyi mutatóját.)

Új jelenség a piramisjátékok kapcsán elkövetett bűntények szaporodása: az egy évvel korábbihoz képest számuk több, mint ötszörösére nőtt tavaly. Pozitív változás csak néhány bűncselekménycsoport esetében figyelhető meg. Így kevesebb vámorgazdasági és bankkártya-visszaélési esetre derült fény, és 2002-ben gyakorlatilag nem regisztrálták banktitoksértést.

Az ORFK elemzése szerint a gazdasági bűncselekmények száma az elmúlt húsz év alatt három és félszeresére nőtt. Az ilyen jellegű jogsértések aránya a teljes bűnözésen belül 1994 óta dinamikusan nő. Míg korábban a gazdasági bűncselekmények döntő többségét a deviza- és vámbűncselekmények jelentették, arányuk az utóbbi években jelentősen csökkent.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek