Valér
4 °C
8 °C

Megadóztatják a bűncselekményt

2006.03.02. 07:36
Akár a bűncselekményekből származó jövedelem után is be kell fizetni a személyi jövedelemadót. Az APEH-nek mindegy, csalásból, rablásból, sikkasztásból vagy bennfentes kereskedelemből van-e pénzünk, az a lényeg, hogy van-e jövedelem vagy nincs. A dolog annyira komoly, hogy a bevételből le is vonhatók a pénz megszerzésével kapcsolatos költségek.
Mindenfajta bűncselekményből származó jövedelem után is be kell fizetni a személyi jövedelemadót, legyen szó éppen csalásról, sikkasztásról, rablásról vagy bennfentes kereskedelemről. A meglepőnek tűnő szabály hátterében az áll, hogy az adótörvényt tekintve nem az számít, legálisan vagy illegálisan jutott-e az illető a pénzhez, hanem hogy szert tett-e jövedelemre.

Az érvényes jogszabályok szerint az szja-bevallás 16. sorában kell feltüntetni a bennfentes kereskedelem vagy tisztességtelen árfolyam-befolyásolás címén szerzett bevételt. Ebből levonható az annak megszerzése érdekében igazoltan felmerült kiadás, a különbözet pedig az összevont adóalapba tartozó jövedelmek sorát gyarapítja. Az említett két módon tavaly szerzett summa után - mértéktől függően - 18 és 38 százalék közötti terhet kell leróni.

Az első hallásra furcsának tűnő passzus nem új rendelkezés, a Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint 2002. január 1-jén került be az adótörvényekbe. A magyarázat a következőkben keresendő: a bennfentes kereskedelem és a tisztességtelen árfolyam-befolyásolás törvénytelen, a bűncselekmény tényét konkrét esetben a bíróság mondja ki.

A tárca magyarázatának értelmében a testület elkobozhatja vagy elvonhatja az így adódó nyereséget, de előfordulhat, hogy "a vagyoni előnyt nem vonja el". Ez utóbbi esetben kell személyi jövedelemadót fizetni. Az adótörvény tekintetében a jövedelemszerzés tényének van jelentősége, ez tehát független attól, hogy azt törvényesen vagy illegális úton érte-e el a magánszemély - emelte ki dr. Horváth Gyula, a Dr. Hidasi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Vagyis ha jövedelemre tesz szert az illető, az után meghatározott mértékű közterhet kell lerónia. Sőt, ezt ki lehet terjeszteni egyéb törvénytelenség révén szerzett pénzre is, tehát például a sikkasztásból, csalásból, rablásból, megvesztegetésből adódó jövedelem után is szja-t kell utalni az államkasszába.

Érdekes helyzet állhat elő, ha egy magánszemély a bevallásában feltünteti bűncselekmény révén szerzett jövedelmét, ám a törvénytelenségről korábban a hatóságok nem tudtak. A pénzügyi tárca tájékoztatása szerint az APEH-nek ebben az esetben feljelentési kötelezettsége van, vagyis értesítenie kell az illetékes szervet, amely eljárást indít az illetővel szemben. Így könynyen megeshet, hogy teljes, így szerzett nyereségét elveszíti, ráadásul a bűncselekményre is fény derül.