Valér
2 °C
8 °C

A bürokrácia tartja távol a külföldi tőkét

2004.08.24. 07:52
A lassú, érdektelen ügyintézés még a milliárdos értékben befektető vállalatokat is érinti, a magyar közszférából hiányzik a teljesítménykényszer.
Medgyessy Péter, a távozó kormányfő elsősorban a befektetőkkel való kapcsolattartás, az ügyintézés nehézkességeivel indokolta Csillag István gazdasági miniszter tervezett leváltását, ami a szabad demokraták ellenállásán elvérzett, és végül a miniszterelnök távozásához vezetett. A liberális párt tehát nem lát gondot a gazdasági tárca működésében, ám a által megkérdezett külföldi vállalatok illetékeseinek véleménye a magyarországi befektetői klímáról inkább Medgyessy értékelésével vágnak egybe.

Lassú

A Nyugat-Dunántúlon a közelmúltban jelentős fejlesztésekbe kezdő, főként elektromotor-részegységeket gyártó svájci cégcsoport magyarországi igazgatója szerint az itteni beruházások legnagyobb gátja továbbra is a bürokratikus és lassú ügyintézés. Az építkezés előkészítése minimum egy-másfél évig tart, míg a kivitelezés csupán néhány hónapot vesz igénybe.

Mint mondja, az esetek döntő többségében nem gáncsoskodásról, szándékos betartásról van szó, csupán arról, hogy a közszférában nincs teljesítménykényszer. Retorzió csak azt a hivatalnokot érheti, aki valamit elrontott. Ugyanakkor hozzátette: a bürokrácia más országokban is jelen van.

A svájci csoport a közelmúltban - bár számos más lehetőség is felmerült - elsősorban azért döntött további magyarországi fejlesztésekről, mert itt legalább már ismerik a helyzetet, így a kiskapukat is. A cégvezető szerint a jelenleginél jóval egyszerűbb és átláthatóbb mechanizmusra és sokkal vonzóbb beruházásösztönzésre lenne szükség, hiszen e tekintetben is óriási a verseny a világban.

Az olasz tulajdonban lévő, főként bútoralkatrészeket gyártó, immár Zalában és Vas megyében is telephelyet működtető társaság tavaly indított el egy közel egymilliárd forintos zöldmezős beruházást. Mint azt a cég vezetője elmondta: az üzem elkészült, már termelnének, ám a hatósági engedélyekre mind a mai napig nem került pecsét, pedig minden követ megmozgattak.

Milliós kár

Senki nem kifogásol semmit, csupán lassan haladnak az ügyek, ami nekik naponta több millióba kerül. A milánói anyacég elsősorban a rendelkezésre álló szabad és szakképzett munkaerő, valamint a kedvező földrajz adottságok miatt döntött a magyarországi letelepedés mellett. A cégvezető szerint azonban ha most kellene dönteniük, nem biztos, hogy idejönnének.

Hasonlóan vélekedik annak a német tulajdonban lévő ingatlanfejlesztő cégnek a vezérigazgatója is, amely tavaly több dél-dunántúli önkormányzattal kezdett közös, elsősorban állami támogatással megvalósuló fejlesztési programokba. Mint elmondta, arra fel voltak készülve, hogy a helyhatóságokkal nem egyszerű megállapodni, ám arra már nem, hogy egy odaítélt támogatás nem érkezik meg időben vagy egyszerűen visszavonják, esetleg a döntés után megkurtítják azt.

A vezérigazgató szerint egyértelmű, hogy a beruházásösztönzés jelenleg elégtelen szintű Magyarországon. Ráadásul míg nálunk sok esetben visszafelé fejlődnek a dolgok, a környező országokban, ha nem is rohamléptekben, de javul a helyzet.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft