Szabina
-2 °C
15 °C

Minden negyedik rubel pénzmosásból származik

2008.10.02. 08:38
Egy orosz kutató szerint az oroszországi GDP negyede pénzmosásból származik. Az egyetemi oktató és munkatársai 438 ezer olyan céget találtak, amelyek összesen 519 bankban, pénzmosással foglalkoznak. Csaknem 10 ezer milliárd rubelt mostak tisztára.

Oroszország bruttó hazai termékének (GDP) 27 százaléka minden évben pénzmosás eredményeképpen keletkezik - állítja az Állami Kereskedelmi és Gazdasági Egyetem oktatója, Marat Muszin. Ez a tevékenység jelentheti illegálisan szerzett vagyon vagy eltitkolt, illetve elsikkasztott jövedelmek legalizálását - jelentette ki Muszin a Kommerszant tudósítása szerint az orosz kereskedelmi és iparkamara kerekasztal-beszélgetésén.

A kutató szerint az elmúlt években munkatársaival együtt kifinomult módszereket fejlesztettek ki a gazdasági bűncselekmények feltárására. Ezek segítségével több mint 438 ezer illegális tevékenységet végző vállalat nyomára akadtak rá, amelyek összesen 9,7 ezer milliárd rubelt (267,2 milliárd euró) mostak tisztára.

Még megdöbbentőbb, hogy módszereik segítségével 519 olyan bankot találtak, amely részt vett ebben a tevékenységben. Ezek közül tíz mosta tisztára a bűncselekményekből származó jövedelem 15 százalékát, ami megfelel a GDP 2,6 százalékának. Az orosz bruttó hazai termék 2007-ben 35 ezer milliárd rubel (942 milliárd euró) volt, 2008 első felében 19,1 ezer milliárd körül alakult. Az orosz kormány 8 százalékos GDP-növekedést vár az idén.

Az oroszok nagy többsége úgy véli, hogy az országot erősen megfertőzte a korrupció - derül ki az egyik helyi közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek 44 százaléka szerint kiterjedt, 30 százalékuk szerint nagyon széles körű a korrupció, mindössze 1 százalékuk mondta azt, hogy nem számottevő ez a jelenség. A nagyvárosok lakosságának a véleménye rosszabb, mint a vidékieké.

A Moszkvában és Szentpéterváron élők 71 százaléka szerint erős vagy nagyon erős a korrupció, míg a falvakban lakóknak 33 százaléka találta kiterjedtnek a jelenséget, 27 százalékuk közepes erősségűnek minősítette a korrupciót, 11 százalékuk szerint pedig egyáltalán nem kell ezzel számolni. A megkérdezettek a közlekedési rendőröket tarják a leginkább megvesztegethetőnek, a sor végére a pártokat és a tömegkommunikáció munkatársait helyezték.