Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Magyar betonból épülnek a román utak

2008.07.05. 22:56
A szomszéd országokban hasznosítja szabad kapacitásait a Betonút Zrt., írja a hirado.hu. A cég a nehezen kiszámítható magyar út- és sztrádaépítések miatt terjeszkedik külföldön.

Miután a magyar autópálya- és útépítések hektikusak, a Betonút Zrt. úgy igyekszik kihasználni kapacitásait, hogy Romániában és Szerbiában vállal munkát, e célból céget is vásárolt Szerbiában - idézi a hirado.hu Horváth Gergely vezérigazgató szavait. A cégnek Romániában jelenleg hét pályázaton elnyert munkája van, ezek értéke meghaladja a 20 millió eurót (4,8 milliárd forint).

A romániai beruházásaik közül a legnagyobb a Borvizutak nevű, több megyére kiterjedő 10,5 millió eurós projekt. Ebben 40 százalékos konzorciumi tagként szerepel a Betonút, a konzorciumot emellett helyi partnerek alkotják.

A Betonút Szerbiában ennél is tovább ment, és megvásárolt egy kis útépítő céget. A Belgrádtól nyolcvan kilométerre fekvő Valjevóban lévő Valjevo Putért 1,57 millió eurót fizettek, valamint magukra vállaltak 2,73 millió eurónyi beruházási kötelezettséget. Így a beruházások végén a Betonút tulajdoni hányada már több, mint 95 százalék lesz a Valjevo Putban. A 143 fővel dolgozó társaságnak 2007-ben az értékesítési nettó árbevétele 4 millió 904 ezer euró volt.