Benedek
-5 °C
5 °C

Történelmi csúcson a BUX

2004.03.07. 11:08
A történelmi rekordoké volt az elmúlt hét a Budapesti Értéktőzsdén. A BÉT részvényindexe 6,85 százalékkal erősödött, pénteken 10943 ponton zárt. A vezető részvények közül a Mol ért el eddig nem látott árat.
A BUX történelmi csúcson zárt a hét utolsó kereskedési napján pénteken, akárcsak kedden szerdán és csütörtökön is. Március 2-án, kedden hosszú idő óta először emelkedett a BUX a zárásban korábban el nem ért magasságba. A megelőző rekordot 2000. március 10-én jegyezték fel 10471,91 ponttal. Kedd óta a BUX folyamatosan erősödve ért el újabb és újabb csúcsot.

A vezető részvények közül a Mol ért el eddig még sosem látott árat, de mindegyik blue-chip jelentős áremelkedéssel zárta a hetet. A Mol 7165 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, egy hét alatt 5,37 százalékkal drágult. A Richter 11,06 százalékkal 26100 forintra, a Matáv 10,12 százalékkal 892 forintra, az OTP 4,69 százalékkal 3549 forintra erősödött.

Vesztesek és nyertesek

A részvénypiac forgalma az elmúlt héten 84,20 milliárd forint volt, csaknem kétszerese a két héttel korábbi 45 milliárd forintos forgalomnak. A részvénypiac összforgalmából a Mol 41,58 százalékkal, az OTP 24,92 százalékkal, a Matáv 14,33 százalékkal, a Richter 12,37 százalékkal részesedett. Az Egis 4,15 százalékkal 11.040 forintra, a Pannonplast 7,53 százalékkal 1.500 forintra, a TVK 2,50 százalékkal 3.895 forintra drágult. A hét nyertesei között van a Fotex, amely 12,42 százalékkal 181 forintra erősödött és az FHB, amely 12,35 százalékkal 5.505 forintra drágult. A hét vesztese a BorsodChem, amely 2,94 százalékkal 13.200 forintra gyengült.

A Molra több óriási, százezres nagyságrendű önkötés volt csütörtökön és pénteken a piaci ár alatt, amit az elemzők nem kommentáltak, mert azokat nem tartják jellemzőknek a piaci folyamatokra. Azt viszont már érdekes fejleménynek nevezték, hogy piaci információk szerint aktív résztvevő volt az olajrészvény piacán az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB). A pénzintézetnek csütörtökön és pénteken is nagy szerepe volt a papír magas forgalmában. Elemzők nem tartják valószínűnek - bár kizártnak sem - a felvásárlási szándékot, a Gazprom érdekeltségébe tatozó bank ugyanis vevőként és eladóként is jelen van a Mol piacán.

Az elmúlt héten szerdán zárult az ÁPV Rt. Mol-részvények értékesítése nyílt jegyzéssel kisbefektetőknek, 6500 forintos részvényenkénti áron. A felkínált részvénymennyiséget jelentősen túljegyezték. A privatizációs szervezet csütörtökön közölte: várhatóan csak a halasztott fizetéssel történt Mol-részvényigénylések kerülnek kielégítésre és azok is csak részlegesen, azaz 200 darab alatti mértékben. A ÁPV Rt. részesedése 11,8 százalékra csökkent a Molban az értékesítést követően.

Pozitív hangulat

A kiváló vállalati teljesítményeket mellett a Budapesti Értéktőzsde vezetése abban látja a történeti BUX-csúcs okát, hogy a kedvező hírekre (mint például a kedvező GDP adatok), és tendenciákra reagálva lassan visszatér a befektetők makrogazdasággal szembeni bizalma is- olvasható a BÉT elemzésében. A BÉT külön közleményben közleményében üdvözölte az index történelmi csúcsát, ami szerintük a befektetői bizalom visszatértét bizonyítja, együtt az állampapírok csökkenő hozamával és az irántuk megnyilvánuló növekvő kereslettel.

A térség tőzsdéin körülnézve ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy az emelkedésben nagy szerepe volt a regionális piacokon uralkodó pozitív hangulatnak is - állapítja meg a BÉT ugyancsak. A BÉT elemzői szerint a fundamentumok alapján a magyar piacnál még mutatkoznak tartalékok.