Géza
-12 °C
-4 °C

Meddig eshet a BUX?

2005.03.22. 17:55
Bár több részvény alulértékeltnek tekinthető a magyar tőzsdén, az első félévben nem várható hogy az árak visszakúsznának a 18 ezer fölötti BUX index jellemezte tartományba: a magyar részvénypiac helyzetét a régión belül nehezíti, hogy a BÉT nyereségmutató indexe alacsonyabb, mint akár a cseh vagy az osztrák börzéjé. A BUX-ról készített technikai elemzés alapján az index ugyanakkor 16200 pontnál valószínűleg nem süllyed lejjebb, ettől a szinttől újra emelkedés várható.

A BUX 498,48 pontos, 3 százalékos erősödéssel, 17.107,33 ponton zárt kedden, az elemzők szerint azonban rövid távon még ereszkedő trendre lehet számítani a tőzsdén.

Profitrealizálás, az amerikai kamatemelési várakozások miatti portfolió-átrendezés - az elemzők egyetértenek abban, hogy ez a két a legfontosabb tényező, melynek következményeként immár egy hete az eladások, és így az árak csökkenése jellemzi a magyar és a régióbeli tőzsdéket. A kérdés az, hol lehet a folyamat vége, meddig mehet lefelé a magyar részvénypiac: Pletser Tamás, az Erste Bank Befeketési Rt. Elemzője szerint rövid távon nem lehet jóslatokba bocsátkozni, általánosságban viszont arra számít, hogy az első félévben kisebb korrekciók mellett alapvetően süllyedés várható, de az év végére visszakúszik a BUX a 18 ezres tartományba.

Bux-matek

Ha a részvényindexet pusztán technikai szempontból, azaz minden külső körülménytől és a cégek teljesítményétől függetlenül vizsgáljuk, akkor a korábbi adatok alapján 16200 pont körül meg kell állnia az esésnek - mondta lapunknak Deák Balázs, az Inter-Európa Bank elemzője. A számítás alapjául az szolgál, hogy a BUX két csúcsdöntése közötti korrekcióban meddig süllyedt az index. Március elején 18800-18900-as szint között kettős csúcspont formációt mutatott a BUX görbéje, és a két csúcspont között 17500-17600 pontra korrigált az index. A csúcsok és a köztük mért legalacsonyabb indexérték közötti különbséget kivonva az alsó értékből kapjuk a technikai elemzés szerint a 16 200 pont körüli határt. Deák Balázs hangsúlyozta: sem azt nem lehet megmondani, hogy a BUX tényleg lemegy-e idáig, és azt sem, mennyi ideig tarthat még csökkenés, az úgynevezett technikai elemzés csak arra ad választ, mely szintnél várható legkésőbb fordulat.

FED döntés, vállalati teljesítmény, makroadatok

A tőzsdei árakat jelenleg leginkább befolyásoló hatásokról szólva Pletser Tamás elmondta: a legfontosabb jelen pillanatban az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások alakulása, a FED döntése. Ha az amerikai jegybank szerepét betöltő testület jelentős inflációs várakozásoknak ad hangot, és további komoly kamatemelést helyez kilátásba, az várhatóan azt eredményezi, hogy kisebb lesz a befektetői hajlandóság a kockázatosabbnak ítélt fejlődő piacokon, ahova hazánk is tartozik.

A másik jelentős szempont a hazai tőzsdei vállalatok teljesítménye lehet: a következő negyedéves jelentéseket a cégek májusban teszik közzé. A piac arra számít, hogy a BUX indexet 95 százalékban meghatározó hat nagy cég (MOL, OTP, Matáv, Richter, Egis, Borsodchem) összességében a tavalyinál gyengébb eredményt nyújt: míg tavaly a nettó eredményük összességében közel 56 százalékkal nőtt az előző évhez képest, az idei bővülést a piac csak 10-15 százalék közé várja. Az előrejelzések szerint a MOL stagnál, az OTP 10-15 százalékkal, a Richter öt százalékkal javít, igazi kiugrás csak a Matáv eredményében várható, de itt is csak látszólagos növekedésről van szó: az előző évi mérleget terhelték ugyanis az elbocsátásokkal kapcsolatos egyszeri, tízmilliárdos nagyságrendű kiadások.

A harmadik ármeghatározó szempont a magyar makrogazdasági mutatók alakulása, e tekintetben azonban már nem várható igazi meglepetés, a piac némileg a kormány által vártnál rosszabb számokkal kalkulál ugyan, de ezek további romlására nem számítanak.