Eleonóra
-1 °C
2 °C

Lesz-e újabb BUX-csúcs?

2005.06.10. 15:09
A márciusi zuhanást követően csak az év második felére megközelíteni várt 18 ezres határt is átlépte péntek délután az egy hónapja stabilan emelkedő BUX-index. Az egész régióban optimista hangulat uralkodik a piacokon, az emelkedés néhány hétig szinte biztosan kitart, de az kérédéses, lehet-e újabb történelmi csúcs a tőzsdén.
Az év eleji száguldással 18 800 - 18 900 pont között sorozatos rekordokat beállító BUX-index május elején 15 700 pontos mélypontot ért el, majd az elmúlt egy hónapban erősen emelkedett: elemzők korábban azt várták, hogy a 18 ezres határ csak az év második felében éri el újra tőzsde, ehhez képest a ma is két százalékkal erősödő mutató pénteken átlépte ezt a szintet. Az Index által megkérdezett elemzők szerint az erős emelkedést mutató trend biztosan kitart még a következő hetekben, a piacon optimista a hangulat, de azt, hogy lesz-e újabb rekord, nem lehet megmondani.

Uborkaszezon jön

Biztosan nem erősíti ennek lehetőségét, hogy a nyár kezdetével a részvénypiacokon hagyományosan visszaesik az érdeklődés, kisebb a forgalom - mondta Deák Balázs a CIB elemzője. A szakértő szerint ugyanakkor a jelenlegi felfelé mutató trend erejét jelzi, hogy az index akadály nélkül vette a befektetők által komolyan figyelt az index korábbi alakulásából számolt úgynevezett ellenállási pontokat: a növekedés nem torpant meg 16 900, 17 300 illetve 17 650 pontnál sem. Ennél jelentősebb határt jelent azonban a történelmi csúcs közelsége: ha egyáltalán a közelébe kerül az index, a befektetőkben felmerül a kétség, várható-e további emelkedés, és jellemzően elkezdődik egy eladások dominálta, árfolyameséssel járó profitrealizálási időszak.

Megalapozott a növekedés

A mostani erősödést segíti egyrészt, hogy a hazai tőzsdei cégek adatai, elsősorban a két húzópapír, a Mol és az OTP esetében megalapozzák az emelkedést - mondta Deák Balász. Ugyanakkor a márciusi esésben szerepet játszó, az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos várakozások nem igazolódtak - mondta Pletser Tamás, az Erste elemzője. Bár várható további kamatemelés, a FED-elnök Alan Greenspan e heti nyilatkozatai is csak mérsékelt lépésekre tett utalást, így a kamatemelkedés mértéke elmarad a korábban várttól. Ez pedig újra előtérbe helyezi a befektetők számára kelet-közép európai régiót. Ráadásul a piaci alapon alakuló hosszú lejáratú amerikai államkötvények kamata csökkent is az utóbbi hetekben, a tíz éves kötvények kamata néhány hete még 4,7 százalék körül mozgott, mára négy százalék alá került.

Optimista hangulat jellemzi a környező országok tőzsdéit is, az osztrák, a cseh és a lengyel index egyaránt emelkedett, bár a legtöbbet a BUX erősödött. Ennek egyik oka lehet Pletser Tamás szerint az, hogy a magyar piacon alacsonyabb az árazás, és kedvezőbb az ár/nyereség mutató.