Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Csúcsközelben a BUX

2005.06.21. 11:47
Hét pontra közelítette meg a történelmi rekordját a BUX, a magyar tőzsdét viszi magával a külföldi piacok optmista hangulata, az elemzők azonban már a veszélyekre hívják fel a figyelmet.
A hétfő esti, záróértékként rekordot jelentő 18 675 pont után ugyan enyhe csökkenéssel indított a Budapesti Értéktőzsde, ám a kereskedés első óráiban már felpörgő forgalom mellett folyamatosan emelkedett az index. A történelmi csúcsnak számító 18 878 ponttól mindössze hét választotta el fél tizenegy körül.

Deák Balázs, a CIB elemzője szerint lehetséges, hogy rekorddöntés lesz a mai nap folyamán, de ezt könnyen lehet, hogy visszaesés követi. A rekorddöntés egyebek között forgalmon is múlik: a hétfői kereskedés már a korábban várt nyári uborkaszezont idézte, és ez a kisebb érdeklődés egyfelől nehezíti a rekorddöntést. Ezt úgy tűnik megcáfolja a mai napon mutatott megugró forgalom. Ugyanakkor ebben a helyzetben egyetlen nagyobb befektető is könnyebben mozdítja el akár lefelé, akár fölfelé az árakat. Az elemző szerint most úgy látszik, a piac maga sem tudja merre tart, bizonytalanság van, egyelőre mégis az emelkedés valószínűbb. A hétfői kamatcsökkentés, azaz a biztos befektetéssel elérhető hozamok csökkenése is a tőzsde felé irányítja a befektetőket, kedvező a nemzetközi környezet, és a magyar részvények továbbra is alulértékeltnek tekinthetőek: egyes papírok esetében a mostani magas árfolyamok is messze vannak a nemzetközi elemzésekben a közelmúltban napvilágot látott célárfolyamoktól.

Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője ugyanakkor már nem lát további racionális növekedési lehetőséget a hazai papírokban. Szerinte a "bika" annak köszönhető, hogy a magyar tőzsdén teljes egészében eluralkodott a külföldi piacok hangulata. Ilyen szempontból azonban szerencsés a BÉT, hiszen olyan cégek vannak jelen, amelyek szektorai mindenütt felfelé ívelő szakaszban vannak. A bankszektorban egyebek között a tervezett HVB-UniCredit fúzió és a Raiffeisen sikeres részvénykibocsátása, az olajszektorban a magas olajár, az exportorientált és zömmel dollárelszámolású gyógyszeriparban a dollár erősödése teremt kedvező befektetői hangulatot.

Veszélyes is az emelkedés

A jelenlegi helyzetben a tőzsde már teljesen elszakadt a hazai makrogazdasági helyzettől is - mondta Sarkadi Szabó Kornél, a forint esetleges esése pedig reális veszélyforrás: ha magyar pénz veszít értékéből, az hatványozott hatással járhat a tőzsdére, ha ilyen magas a BUX. Ugyanakkor az olaj árának alakulása is korrekcióhoz vezethet: ha esik, akkor az olajipari cégek árfolyama, köztük a magyar tőzsdét jelenleg legerősebben húzó Mol árfolyama is csökken, ha viszont az olajár fennmarad, akkor ennek negatív az összes többi cégnél érezteti negatív hatását. Az elemző szerint nem lehet jósolni, mi történik az értékelése szerint hazardírozók terepévé vált tőzsdén, a BUX sorsa rövid távon a külföldi trendek alakulásának függvénye.