Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Minden rekord megdőlt a tőzsdén

2005.06.30. 18:24
A Mol és az OTP egyéni rekordjának elmaradásával a gyógyszerpapírok erősödése is kellett az új csúcshoz, a BUX késő délután korábbi, márciusban elért történelmi csúcsát öt ponttal döntötte meg. A 18 883 pontos érték elérése után azonnal kisebb korrekció következett be, de a szárnyalás folytatódhat, a jövő elsősorban az amerikai kamatláb alakulásán múlik.
A tőzsdeindex 18 740 ponton állt csütörtökön a kereskedés befejezésekor, ez hat ponttal magasabb, mint az eddigi legmagasabb záróérték. Az elmúlt hetekben az index többször is rekordmagasságban zárt, de az "igazi", a kereskedés közben elért történelmi csúcsot - mely eddig 18 878 pont volt - csak egyszer közelítette meg igazán. A csütörtöki, nem is kiemelkedő - 11 milliárd forint -- forgalmú kereskedés mellett azonban az index ezt a határt is átlépte, 18 883 ponton tetőzött. Bár történelmi csúcs jellemzően minden tőzsdén egyfajta pszichés határt is jelent a befektetők számára, amelynek elérése-megközelítése után sokszor már profitrealizálás, és ezzel árfolyamcsökkenés kezdődik, szakértők egyelőre nem várnak ilyen hatást.

Azt sosem lehet biztosan megmondani, meddig tarthat még egy adott trend a tőzsdén, de az jól körülírható, melyek a legfontosabb tényezők egy adott időszakban - mondta az Indexnek Pletser Tamás, az Erste elemzője. A szakértő szerint a legfontosabb tényező jelenleg az amerikai kamatláb alakulása: amennyiben ez jelentősen emelkedik, akkor csökken a befektetési hajlandóság a régiós tőkepiacokon, a tőke akár csak részleges kivonása pedig egyértelműen az árak csökkenését eredményezi.

A FED kezében

A FED magyar idő szerint ma este negyed kilenckor teszi közzé kamatdöntését: a piaci várakozások szerint negyed százalékkal, 3,25 százalékra nő az amerikai kamat. Pletser Tamás szerint ez még nem olyan mértékű emelés, amely tőkekivonáshoz vezetne, egy a piacon nem várt, nagyobb emelés azonban már járhat ilyen hatással. A szakértő szerint pedig van esély a nagyobb emelésre is: míg az USA-ban a fogyasztói infláció lényegében elhanyagolható, az eszközinfláció bizonyos területeken igen magas: a dotcom cégek tündöklése és bukása után után most az ingatlanpiac pörgött fel az utóbbi időben annyira, hogy több szakértő is egy újabb lufijelenségként értékeli azt, és tart közeli kipukkadásától. Ha a FED - melynek politikáját közel sem a fogyasztói árindex alakulása határozza meg - úgy dönt, hogy a későbbi nagyobb bukás érdekében célszerű lenne visszafogni az ingatlanpiacot, ezt egy nagyobb léptékű kamatemeléssel megteheti.

Pletser Tamás hangsúlyozta: a várakozásokat igazoló 3,25 százalékra történő emelés esetén a döntéshez fűzött kommentárnak is nagy szerepe van, ebből lehet ugyanis következtetni arra, hogy az év végéig hogyan alakulhat az amerikai kamatszint. A befektetők néhány hónappal ezelőtt még 4-4,5 százalékot vártak az év végére, ma már csak 3,5-3,75 százalékot. Ha a mostani döntés a kis léptékekre épül, a magyar tőzsde a következő hetekben akár tovább is emelkedhet.

Minden fontos papír emelkedett

Az BUX csúcsot úgy sikerült elérni, hogy a forgalom több mint felét adó két óriás, az OTP és a Mol árfolyama sem döntött rekordot. Az új csúcsban így jelentős szerepe játszottak a gyógyszerapírok, a Richter és az Egis papírjai egyaránt megdöntötték saját rekordjukat napközben. A gyógyszercégek szárnyalás az egész régióban jellemző, tekintettel az erős dollárra: a gyárak bevételének jelentős része exportból származik, az ügyletek többségénél pedig dollár alapú az elszámolás.

Az MTI összegzése szerint csütörtökön OTP részvények ára 89 forinttal, 1,30 százalékkal 6.921 forintra nőtt, a bankpapírral 4,03 milliárd forint értékben kereskedtek. A Mol árfolyama 135 forinttal, 0,79 százalékkal 17.135 forintra emelkedett, forgalma 1,88 milliárd forintot tett ki. A Richter papírok 1,07 milliárd forint értékben forogtak, és napközben 30.945 forintos csúcsot ért el az árfolyamuk. A zárásban 30.025 forintot ért a Richter, ami 450 forinttal, 1,48 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróáránál. A másik gyógyszer részvény, az Egis árfolyama szintén új történelmi rekordot ért el 19.100 forinton. A zárásban 18.990 forintot ért a papír, 190 forinttal, 1 százalékkal többet, mint szerdán, forgalma 464 millió forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 7 forinttal, 0,81 százalékkal 872 forintra nőtt, forgalma 1,36 milliárd forint volt. A BorsodChem 893 millió forintos forgalomban 30 forinttal, 1,34 százalékkal drágult, 2.275 forinton zárt.