Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Húszezer pont fölött a BUX

2005.07.20. 09:36
Tovább tart az értéktőzsdén a vásárlói kedv. Bár reggel az elemzők még enyhe negatív korrekcióra számítottak, a kereskedők az első órában intenzív vásárlásokba kezdtek. Harminc perccel a nyitás után már 200 ponttal volt magasabban az index, mint a keddi záráskor.
A kilenc órakor kezdődő kereskedés után néhány perccel áttörte a lélektani 20 000 pontos határt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX, amely kedden a történelmi rekordot jelentő 19 924,22 ponton zárt, már a kereskedés első órájában több mint 200 pontot emelkedett, napközbeni rekordja 20 128 pont volt.

Minden papírt vesznek

A kereskedő vásárlási kedve minden részvényre kiterjed. A legnagyobb forgalmú papírok közül a Mol félóra alatt 1,21 százalékot emelkedett, árfolyama 18 825 forint lett. Az MTelekom 0,78 százalékkal 910 forintra, az OTP 0,65 százalékkal 7460 forintra, a Richter 0,66 százalékkal 31 200 forintra is drágult a kereskedés első harminc percében. A kisebb forgalmú papírok közül a Humet 4 százalékkal, a Fotex 1,83 százalékkal erősödött kora délelőtt.

Mi az a BUX?
A tőzsde hivatalos részvényindexét, a BUX-ot az aktuális piaci árak alapján öt másodpercenként számolják ki. Az index kosarában legalább 12, legfeljebb 25 részvény kaphat helyet, jelenleg 12 részvény szerepel benne (Antenna Hungária, Borsodchem, Démász, Egis, FHB, Fotex, MTelekom, Mol, OTP, Pannonplast, Richter, TVK). A kosarat évente kétszer, márciusban és szeptemberben vizsgálják felül. Az indexet hivatalosan 1995. január elseje óta publikálják, bázisa az 1991. január 2-i 1000 pont.
A növekedés és különösen annak dinamikája azért is meglepő, mert az elemzők reggel még enyhe negatív korrekciót vártak. Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank szakértője elmondta: az amerikai piacok pozitívan zártak ugyan, de a kereskedés után napvilágot látott vállalati gyorsjelentések kedvezőtlenek voltak, ezért főleg a nap elején várható kisebb esés. Hozzátette ugyanakkor: a gyorsjelentések időszakában változó lehet a piac, ha jó hírek hangzanak el, megfordulhat a trend.

Dacból is vásárolnak

Deák Balázs, a CIB elemzője szerint ugyanakkor nincs jele piacon korrekciónak, a szakértő szerint amióta 19 ezer pont fölé emelkedett az index, számítani lehetett arra, hogy a 20 ezer pontos határt is átlépi a tőzsde. A befektetők szerinte már csak dacból is vásárolnak, és bár az ilyen ütemű növekedésben jelentős szerepe van a pszichés tényezőknek, hangsúlyozni kell, hogy a hazai papírokat korábban sok elemző alulértékeltnek mondta.

Deák Balázs szerint a mostani növekedésben több más tényező mellett ez utóbbi körülmény, azaz az is szerepet játszott, hogy az uniós csatlakozást követően másképpen néznek a külföldi befektetők a hazai nagy vállalatokra. Ugyanakkor a meghatározó papírok működési környezete is kedvező: a Mol-nak kedvez a magas olajár (a rugalmatlan fogyasztás miatt kereslet visszaesésről érdemben nem lehet beszélni), a Richter és az Egis az orosz piacon a korábban vártnál kedvezőbb helyzetben van, a kamatcsökkentéssel egyre vonzóbbak a jelentős, 7-10 százalék osztalékot fizető papírok, mint a Magyar Telekom és az áramszolgáltatók.

Ömlik a tőke

A növekedés egyik legfontosabb alapja azonban a régiót elárasztó tőke, mely egyelőre nem is látszik megtorpanni: az elmúlt években elképzelhetetlen volt a nyári, uborkaszezont jellemző időszakban a mostani, napi 10-12 milliárd forintos forgalom fele is, jellemzőbb volt az öt milliárd forint alatti napi kereskedés.

A tőkebeáramlásból eddig a magyar tőzsde jött ki a legjobban: mint a fenti, a CIB-től kapott táblázatból is látszik, a világ vezető, de elsősorban a régió tőzsdéi közül is eddig magasan a magyar index emelkedett a legnagyobb mértékben. A különbség ráadásul jelentős, régióban a második cseh index csak 20 százalékkal, míg a BUX 35 százalékkal lett magasabb az év eleje óta.

Mi lesz, ha jön a zuhanás?

Bár a korrekció jele egyelőre nem látszik, éppen a növekedésben is szerepet játszó pszichés piaci folyamatok miatt számítani kell arra, hogy akár egy a régiót vagy Magyarországot érintő kedvezőtlen, vagy éppen egy a nyugati piacokat érintő kedvező hírre megkezdődhet a tőke kivonása és a profitrealizálás. Azt azonban egyelőre nem lehet megmondani, meddig is eshet a BUX: a technikai elemzés elvégzéséhez ugyanis azt kéne látni, mi lesz az a csúcs, ahol megáll az index.

Most egyelőre egy 15 700 pont körüli értéket lehet szélső értékként megjelölni: ez volt az a támpont, amelyet májusban, az igazi bikát megelőző időszakban számoltak. Deák Balázs ugyanakkor hangsúlyozta: egy 2000 pontos, tehát tíz százalékos, azaz objektíve jelentős zuhanás is csak azt jelentené pillanatnyilag, hogy az index a márciusi csúcs után legkorábban év végére várt értékére esik vissza, és több mint 3000 pontos pluszban lenne az évkezdő, 15 ezer pont alatti értékhez képest.