Alfréd
-3 °C
3 °C

Tovább zuhant a tőzsde

2005.10.19. 13:50
Két óra alatt nyolcszáz pontot, több mint négy százalékot zuhant a BUX index, mely akadály nélkül vitte át a lélektani 20 ezer pontos határt és három héttel ezelőtti csúcs óta a legnagyobbat bukta régióban. A szakértők véleménye megoszlik arról, mennyire lesz mély a hazai hullámvölgy, jelenleg Európa-szerte lefelé mennek az indexek. Az Index végül 4,2 százalékos minuszban zárt, a Mol és az OTP is öt százalékot veszített értékéből.
Az amerikai termelői árindex tegnapi közzétételének a magyar piacot és Európát már az időeltolódás miatt hatásával csak most elérő híre okozza kontinens-szerte az eladási hullámot - mondták az Indexnek elemzők. A amerikai bejelentés nyomán ugyanis - a termelői infláció a vár 5,8 százalék helyett 6,9 lett, az augusztusi 5,1 százalék után - felerősödtek kamatemelési várakozások. Bár a múlt héten a fogyasztói árindex is magasabb lett, mint azt az elemzők várták, akkor a maginflációs - a szezonális hatásoktól tisztított - adat még megnyugtatóan hatott, a mostani közlés szerint azonban termelői szinten ez is magasabb lett vártnál.

Zárás nyolcszáz pontos minuszban
42 milliárd Ft-os, rekordszintű összforgalom mellett 4.2%-os mínuszban állapodott meg a Budapesti Értéktőzsde barométere, mely így 858 pontos csökkenéssel 19,704 ponton zárta a kereskedést. Az index korábban 19,439 pontos mélységben is járt, a nap utolsó perceiben azonban élénkült a vevők aktivitása. A legnagyobb érdeklődés az OTP és a MOL papírjait övezte, 15 mrd Ft feletti összértékben kereskedtek mindkét részvénnyel, így a piac forgalmának több mint háromnegyedét adták ezek a kötések. (portfolio.hu)

A magyar bukás a legnagyobb, de a csúcs is itt volt

Az alapok folytatják a tőkekivonást, és a biztonságosabb, a várakozások szerint emelkedő hozamot biztosító amerikai államkötvények felé fordulnak - ezért zuhan mindenütt az árfolyam. Tény azonban mind napi, mind pedig a szeptember 28-i történelmi csúcs óta a régióban a magyar tőzsde bukta a legnagyobbat. Ma reggel óta az orosz index 3,5, a cseh PX 50 3,1, , a lengyel WIG 20 1,8 százalékot esett, a BUX négyet. A portfolio.hu elemzése szerint a BUX alulteljesítő mivoltát az Európai Bizottság holnap megjelenő, költségvetési helyzetről írt jelentése és esetleges szankcióitól tartó félelem is magyarázhatja.

Ugyancsak mi állunk a legrosszabbul, ha azt nézzük, hogy az alig pár hete még folyamatosan rekordokat döntő indexek mennyit zuhantak máig a csúcsokról. A BUX szeptember 28-án állította be a 23 847 pontos értéket, ha ehhez mérjük a ma egy déli 19 750 körüli értéket, a különbség 17,7 százalék. A prágai, a varsói és a bécsi index egyaránt október 4-án állította be utolsó csúcsát - mondta el az Indexnek Miró József, az Erste Bank elemzője, - és azóta Varsó 9,1, a másik két index 11,5 százalékot esett. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy a BUX többet is emelkedett a nyáron: a májusi mélypont óta a magyar tőzsde indexe 52 százalékot ment felfelé szeptember végéig, míg a saját csúcsukig a Bécs és Prága egyaránt 40, Varsó 35 százalékot emelkedett. Azaz a mostani, esésbeli különbség megfigyelhető volt az emelkedési időszakban is.

Trendforduló vagy korrekció

Miró József szerint a technikai elemzések adatai alapján már "túladott" volt a piac, azaz a számításokat meghaladó mértékben érkeztek-érkeznek az eladási megbízások. Ez alapján a magyar tőzsde most már egy trendforduló, azaz egy hosszabb negatív időszak kezdetének jeleit mutatja, de a szakértő szerint valójában még mindig nem eldönthető, hogy ténylegesen erről, vagy - egy mértékét tekintve nagyon komoly -- korrekcióról beszélhetünk. Utóbbi esetén ugyanis egy enyhe felfelé mozdulás után kiegyensúlyozottabb piacra lehetne számítani.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a trendforduló már szinte biztosra vehető. Ez még csak a kezdett, 1-2 ezer pontot még vígan mehet lefelé az index - mondta a szakértő, hozzátéve, hogy ez egy hosszabb időre elnyúló folyamat lehet, kisebb pozitív korrekciókkal, néha jelentős ingadozásokkal. Suppan Gergely arra számít, hogy a március-május közötti időszakhoz hasonló hullámvölgy következik most.