Piroska
-1 °C
5 °C

Történelmi csúcson az tőzsde

2006.02.27. 16:42
Kapcsolódó cikkek (1)
Az év eleje óta ugyan a BUX volt a nyerő a régiós indexek közül, de féléves távlatot vizsgálva már úgy tűnik, a rossz makrogazdasági helyzet miatt nem sikerült annyit profitálni a régióba özönlő tőkéből, mint a lengyel vagy a cseh tőzsdének.
Hétfő délután három óra előtt néhány perccel újabb történelmi rekordot produkált a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a reggel óta tartó folyamatos emelkedés nyomán áttörte a 24 ezer pontos határt. Az Index 24 082 pontos történelmi csúcson zárt, délután a 24 086 pontos magasságot is megjárta. Az egész paketten mindössze öt részvény árfolyama zárt mínuszban, a vezető részvények közül az OTP 3, az Richter 2,3, az Egis 3,2 százalékkal emelkedett, az abszolút nyertes öt százalék feletti emelkedéssel a Fotex volt.

Az index ezúttal ráadásul úgy döntött rekordot, hogy a benne két legnagyobb súllyal szereplő papír, a Mol és az OTP bár emelkedett, de még bőven elmaradt saját korábbi csúcsától - hívta fel a figyelmet Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője, aki elsősorban a gyógyszerpapírok teljesítményét emelte ki. Deák Balázs, a CIB elemzője szerint ezzel együtt meghatározó az indexben nagy súllyal szereplő OTP jelentősége: a múlt héten két lengyel bank jelentett be az elemzői várakozásokat felülmúló rekorderedményt, tovább népszerűsítve a befektetők körében a régiós pénzügyi szektort. Ugyanakkor az OTP maga is folytatja saját részvény vásárlási programját.

Mennyit veszítünk a makro helyzet miatt?

Fejlődő piacok
BUX Magyarország 13,76%
PX50 Csehország 6,82%
WIG20 Lengyelország 10,79%
RTX Oroszország 37,32%
Bovespa Brazília 15,41%
Merval Argentína 11,88%
Forrás: CIB

Eltérő nézőpontból vizsgálták az Index által megkérdezett elemzők a magyar tőzsde eredményét régiós összevetésben. Miközben Deák Balázs azt emelte ki, hogy a szakértők által egységesen rossznak minősített makrogazdasági helyzet ellenére január óta a budapesti tőzsde nagyobb növekedést produkált, mint a lengyel vagy a cseh index, Sarkadi Szabó Kornél fél éves távlatban azt hangsúlyozta, érezhető a magyar államháztartás problémáinak hatása tőzsdén. Az utolsó, október elejei magyar és régiós csúcsok óta a lengyel és a cseh index is lényegesen nagyobb emelkedést produkált: míg a BUX alig egy százalékkal döntötte meg a rekordját, az október elejei szintjéhez képest a lengyel index több mint 10, de a cseh is 7-8 százalék közötti emelkedés produkált. Sarkadi szerint tehát alulteljesítők vagyunk a régióban, a rossz államháztartási mutatók, a magas devizapiaci kockázat miatt a lehetségesnél kevésbé profitálunk a feltörekvő piacokra és a régióba özönlő tőkéből.


Forrás: CIB

Mi várható?

A következő hetekben még folytatódik a régióban a gyorsjelentések szezonja, a várakozások továbbra is kedvezőek, így bár itthon már túl vagyunk ezen az időszakon, a lengyel és cseh bejelentésekből még az egész régió és a hazai piac is profitálhat - mondta lapunknak Deák Balázs. A szakértő szerint ugyanakkor ezt a néhány hetes időszakot profitrealizálás, és ezzel az árfolyamok esése követheti. Felvetésünkre, hogy ez időben a hazai választások időpontjával eshet egybe, azt emelte ki: a folyamat már korábban elkezdődhet, ráadásul a régiós indexek mozgására már korábban is az volt jellemző, hogy nem a politika, hanem a feltörekvő piacok általános megítélése illetve az egyes cégek teljesítménye, gyorsjelentése jelentkezik befolyásoló tényezőként.

Az olaj is döntő lehet

A mostani szárnyalásban és a jövő alakulásában is meghatározó szerepe lehet az olajárnak - mondta Sarkadi Szabó Kornél. Szerinte az olajár most éppen a legkedvezőbb szűk mezsgyén mozog a tőzsde szempontjából: ahhoz elég magas, hogy az (elsősorban orosz) energetikai cégek papírjait keressék a befektetők, de ahhoz már nem, hogy az inflációs, és ezzel az amerikai kamatemelési várakozásokat gerjesztve a tőkét a régiós tőzsdékről az amerikai állampapírok irányába mozgassa. Ugyanakkor éppen ezért az olajár bármilyen irányba való nagyobb elmozdulása ronthat a tőzsdék helyzetén. Sarkadi Szabó Kornél szerint egy lejtmenet esetén fokozottan előtérbe kerülhet a magyar államháztartás rossz helyzete, a hazai bukás nagyobb lehet, mint a régió többi tőzsdéjén.