Eleonóra
-1 °C
2 °C

Merre tovább, BUX?

2006.04.10. 09:45
Esélyesebbnek a jelenlegi kormány hatalmon maradása mutatkozik, ami a tőzsde szempontjából igen kedvező, hiszen valószínűnek tűnik, hogy nem kerül hatalomra az a Fidesz, amelynek ígéretei között szerepelt az energia- és gyógyszerárak letörése hatósági árszabályozással.

Részvénypiaci szempontból a néhány héttel ezelőtti felmérésünk már megmutatta, hogy a választások kimenetele lényegében nem fontos a tőzsde számára, a lényeg, hogy a szavazással kapcsolatos bizonytalanságoktól végre megszabaduljanak a befektetők. Halvány tendenciák, különbségek azonban megfigyelhetőek voltak, felmérésünkben egy lehetséges MSZP-SZDSZ koalíció mutatkozott a legpozitívabbnak, az MDF megjelenését a kormányban/parlamentben szintén pozitívnak értékelhettük. A fentiek önmagukban optimizmusra adnak okot, az első forduló másnapján a kép mégis valamivel összetettebb, főleg azért, mert annak idején a legoptimistább szakemberek is csak 23 200 pont körüli BUX-értékkel számoltak a választások után 100 nappal, ami alacsonyabb a jelenlegi értéknél. Nézzük meg részletesebben, mi várható az elkövetkezendő napokban a budapesti parketten.

Az igéretek bezavarnak

Pluszban nyitott a tőzsde
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,45 pontos emelkedéssel, 23 574,30 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékhez képest ez 0,06 százalékos erősödés. Piaci elemzők szerint kivárás vagy gyengülés valószínű hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén, elsősorban a héten megjelenő fontos makrogazdasági adatok miatt, a választás első fordulójának eredménye kevésbé meghatározó a részvénypiac mozgására. (MTI)
A tőzsde szempontjából mindenképpen pozitív, hogy végre lezárult az első forduló, mellyel egy lényeges bizonytalanságtól szabadult meg a piac. Rögtön itt van azonban az újabb bizonytalansági tényező, hiszen a választás olyan szoros eredményt hozott, hogy valószínű: a kormányalakítás bármelyik fél számára igencsak nehézkes lesz. A két forduló között még keményebb kampányra, esetleges újabb ígéretek megjelenésére számíthatunk, mely alapjában véve negatívan hathat a BUX alakulására.

A Fidesz bukása kedvező lenne

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy esélyesebbnek a jelenlegi kormány hatalmon maradása mutatkozik, ami a tőzsde szempontjából igen kedvező, hiszen valószínűnek tűnik, hogy nem kerül hatalomra az a Fidesz, amelynek ígéretei között szerepelt az energia- és gyógyszerárak hatósági árszabályozással való letörése. Ennek negatív részvénypiaci hatásait valószínűleg nem kell ecsetelnünk.

Kifejezetten pozitív, hogy a józan gondolkodás értékrendjét magáévá tevő MDF sikeresen hajrázott, és sikerült bejutnia a parlamentbe. Dávid Ibolya tegnap esti kijelentése, miszerint csak úgy hajlandó koalícióra lépni bárkivel is, ha miniszterelnök lehet, megerősíthette a befektetőket abban, hogy a kis párt nem kíván senkit segíteni a hatalmi harcban, hanem megmarad saját, józan álláspontja mellett. A piac szempontjából a sokszínű parlament, azaz a demokrácia intézményének erősödése rendkívül kedvező.

Összefoglalva az elmondottakat, összességében pozitív reakciót valószínűsítünk az elkövetkezendő napokban. Az egyes részvényeket tekintve nem egyértelmű, hol számíthatunk pozitív, esetleg negatív reakcióra, véleményünk szerint azonban nyertesek lehetnek a gyógyszergyártók és az áramszolgáltatók, valamint a Mol is kedvező irányba mozdulhat. A bankok számára az eredmény semleges, hiszen inkább az releváns, milyen intézkedéseket hoz majd az alakuló kormány a makrogazdaság helyreállítására.