Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elképesztő mozgás tőzsdén

2006.05.23. 15:31
Napon belül hatalmas fordulat jellemezte a magyar részvénypiacot és a régió egészét kedden. Az elképesztő ingadozás után újra pozitív tartományban mozog a BUX, az irány így már összhangban van a nyugat-európai és az amerikai hangulattal.

A délelőtt során még a napon belüli ezerpontos szakadásról kellett megemlékeznünk, délutánra azonban újra reggel látott napi maximuma közelébe került vissza a BUX, 1,8 százalék körüli erősödéssel. A régióban a lengyel és a cseh index stagnáláshoz közeli szintekre került, az orosz RTS pedig 5 százalékkal lendült vissza a tegnapi 8 százaléknál is nagyobb zuhanás után.

A BUX végül 324,44 pontos emelkedéssel, 21.676,27 ponton zárt kedden, az előző záró értékhez képest ez 1,52 százalékos erősödés. A részvénypiac forgalma kedden meghaladta az 50 milliárd forintot, ami a legnagyobb forgalomnak számít a budapesti tőzsde történetében - leszámítva a nagy Mol kötések miatt március 20-án jegyzett 137,3 milliárdos (ebből a Molé 130 milliárd), valamint az április 11-én jegyzett 57,3 milliárdos (ebből Mol kötés 48 milliárd) forgalmat. A vezető részvények közül a nap végére a Mol mínuszba fordult, a többi blue chip erősödött. A nap nyertese négy százalékos erősödéssel a Magyar Telekom volt, a távközlési papír ezzel lényegében ledolgozta hétfői veszteségét. Az OTP árfolyama 2,31 százalékkal, 161 forinttal 7.140 forintra nőtt 20 milliárd forintos forgalom mellett. A Mol 1,3 százalékkal, 280 forinttal gyengült, 21.210 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma 15,6 milliárd forint volt. A Richter 41.100 forinton zárt, ez 2,11 százalékkal, 850 forinttal magasabban a hétfői záró áránál, forgalma 7,9 milliárd forintot tett ki. Az Egis 8,12 százalékkal, 2.200 forinttal 29.300 forintra emelkedett, forgalma 1,8 milliárd forint volt.

Megállt a nyersanyagárak és az olajár esése, sőt ott is emelkedés kezdődött. Ez az, ami stabilizálhatta a feltörekvő piacokat - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője. Hangsúlyozta: eddig az árfolyamok esését okozó rövid távú tőkekivonás arra volt visszavezethető, hogy az - elsősorban az orosz tőzsdén jelen lévő - energetikai cégekbe vetett bizalom csökkent az olajár esésével. Ez hatott ki egyebek között közvetlenül és közvetve a magyar piacon Molra és az (exportjuk miatt is) oroszérzékeny gyógyszerpapírokra.

A szakértő szerint a tőzsdei árfolyamok alakulása most a nyersanyagpiacon múlik, de csak egy kedvező forgatókönyv van: az, amely szerint az árak a jelenlegi - az olaj esetében 65-70 dollár közötti - sávban stabilizálódnak. Ha újabb esés következik be, az a mostanihoz hasonló gyengüléshez vezethet a tőzsdéken, míg a túlzott erősödés az amerikai inflációs félelmek és ezzel a kamatemelési várakozások fokozódását okozhatja, így vezethet tőkekivonáshoz. Sarkadi Szabó Kornél szerint a magyar piacon még szerdán is folytatódhat a pozítiv korrekció, és középtávon van esély gyors felépülésre is. Ez nem azt jelenti, hogy az index újabb, 25 ezer pont feletti rekordokat dönt, de egyes papírok elérhetik a csúcsidőszakhoz közeli árfolyamaikat.