Húszezer alá is benézett a BUX

2006.06.08. 14:37
Csütörtökön sem ért véget az OTP tortúrája: a bankpapírok kedden 3,4, szerdán 4,4, csütörtökön pedig már délután kettőre 7 százalékot veszítettek értékükből. Elsősorban ennek volt köszönhető, hogy az egész tőzsde lefelé tart: az index 20 ezer pont alá került. Zárásra már a befektetők is megelégelték az esést: az OTP öt százalékos minuszig, a BUX 20 355 pontig kúszott vissza, ami 2,4 százalékos esést jelent.

A folytatódó pesszimista hangulat hatására napközben 20,000 pont alatt is járt a BUX, majd végül 2,4 százalékos csökkenéssel, 20 355 ponton fejezte be a napot. A régiós piacokon szintén eladói nyomás uralkodott, melynek következtében a lengyel WIG 20 3,06 százalékot, a cseh PX 50 3,94 százalékot, az orosz RTS pedig 4,91 százalékot veszített értékéből.

A portfolio.hu összefoglalója szerint a legnagyobb forgalmat az OTP papírjaival bonyolították ma le a befektetők. Napközben 6 százalékot meghaladó mértékű eséssel 6000 forinton is jártak a bankpapírok, majd végül nap végére 4,95 százalékos mínuszt mutattak. A Mol piacán az átlagost meghaladó, 550 ezer darabos forgalom mellett 3 százalékos csökkenéssel, 19 805 forinton zártak az olajipari részvények. A gyógyszergyártók közül az Egis a 25 000 forintos napi minimumszintet követően végül 26 500 forinton, napi maximumon fejezte be a napot. Szektortársa, a Richter szintén jelentős forgalom mellett végül 1 százalékos mínuszban zárt. Az Mtelekom befektetőit megtréfálta ma a távközlési cég részvénye, a napközben mínusz 2 százalékban tartózkodó részvények végül 2,45 százalékos pluszban fejezték be a napot. A Démászt szintén a zárószakaszban húzták fel 0,06 százalékos pluszig, míg az Émász 0,8 százalékos eséssel zárta a napot. A kisebb papírok közül a Fotex napközben 10 százalékot meghaladó mértékű esést is mutatott és nap végére mindössze mínusz 7,7 százalékig sikerült visszajönnie. Eközben a Synergon 2,45 százalékot, a Rába pedig 1,5 százalékot menetelt előre.

Egy sor szerencsétlen esemény fűti folyamatosan az OTP-eladásokat - mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője. A feltörekvő piacokat sújtó általános - kamatemelési várakozások okozta - elfordulás mellett a piac nem fogadta pozitívan az OTP újabb és eddigi legköltségesebb bevásárlását, az ukrán Raiffeisen-üzletág átvételét.

Több piaci pletyka is szólt spekulatív alapok kiszállásáról, és az eladási hullám már a hagyományos befektetőket is elérte. Nem segít a magyar piacnak az sem, hogy makrogazdasági mutatóink rosszabbak, mint az amúgy is háttérbe szoruló feltörekvő piacok országaié - ráadásul ez jellemzően a bankpapírokat sújtja a leginkább. Az OTP-nek nem tett jót a banki különadó esetleges meghosszabbításáról meglebegtetett hír és a társasági adó esetleges emelésének híre.

Lassan olyan mélyre süllyed az árfolyam, ahol már stratégiai befektetőknek is érdemes a beszálláson, azaz nagyobb vételen gondolkodniuk - mondta lapunknak az elemző. Szerinte a reális árfolyam biztosan nyolcezer forint fölé tehető, ha az OTP-t a régiós vetélytársak részvényeinek árával hasonlítjuk össze. Még úgy is, hogy a magyar óriás igazán nyereséges tevékenységet egyelőre csak Bulgáriában is itthon tud felmutatni.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön