Mátyás
-6 °C
1 °C

Újra 22 ezer felett BUX

2006.08.22. 18:33
Fél nap alatt negyven százalékot vesztettek értékükből a Graphisoft-részvények, ez azonban nem jelentett meglepetést. A cég új, a tőzsdére hamarosan bevezetendő társaságba szervezte át ingatlan-portfolióját. A BUX 1,83 százalékos emelkedéssel 22 ezer pont fölé kúszott.

Az elmúlt hetek sávozását követően a mai napon - az optimista hangulatnak köszönhetően - 1,83 százalékos erősödéssel újra 22 000 pont fölött tudott zárni a BUX. A nemzetközi optimizmus jót tett a régiós piacoknak is, amelyek közül az orosz RTS 1,1 százalékot, a lengyel WIG20 0,8 százalékot erősödött, csak a cseh börze nem bírt talpra állni, és végül 0,2 százalékos mínusszal búcsúzott a naptól.

Hangulat

A gyógyszergyártók iránt csak dél körül lankadt a vételi kedv, azonban a délután során megérkező újabb vevőknek köszönhetően a Richter az átlagost meghaladó forgalom mellett 1,65 százalékos erősödéssel, 45 800 forinton fejezte be a napot. Szektortársa, az Egis 1,5 százalékot emelkedett. Az emelkedő olajárak újabb vevőket csaltak a Mol piacára, minek következtében az olajpapírok 2,47 százalékos erősödéssel 22 600 forinton fejezték be a napot. Az OTP-t szintén a kedvező hangulat vitte előre, nap végén a bankpapírok 2,5 százalékos erősödéssel napi maximumon, 6350 forinton zártak, az FHB 1,11 százalékot emelkedett.

Az MTelekom piacát eladói nyomás jellemezte, amely a nap végére sem hagyott alább, így a távközlési papírok 0,6 százalékos mínuszban zártak. Eközben az áramszolgáltatók közül a Démász 2 százalékot, az Émász 1,63 százalékot erősödött.

Graphisoft-zuhanás

Keddtől lehetett újra kereskedni a Graphisoft részvényeivel: a cég maga kérte a papírok forgalmának felfüggesztését, mivel a vállalat átalakításával külön társaságba szervezték az ingatlanvagyont. A most a tőzsdén forgó részvények már nem tartalmazzák az ingatlan-portfoliót, így érthető, hogy a korábbi záró árhoz képest közel 40 százalékkal lejjebb cseréltek gazdát a társaság papírjai. Az ingatlan-portfolióra létrehozott részvények kereskedésének elindulásáról egyelőre nincsenek pontos információk, annyit tudni, hogy a társaság szeretné, ha augusztusban startolhatna. Ezek értéke várhatóan 740 forint körül lesz.

Délután a Budapesti Értéktőzsde Zrt. bejelentette, hogy a Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság 2006. augusztus 21-én kérelmezte is törzsrészvényeinek tőzsdei bevezetését.