Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Démász-rali a tőzsdén, stagnált a BUX

2006.08.23. 16:57
A régiós piacokhoz hasonlóan a BUX is stagnált, az index 0,1 százalékot esett. A nap sztárja a Démász volt, a váratlanul felfelé ívelő ár miatt fel is függesztették a kereskedést. Magyarázat még nincs, találgatás van.

Enyhe mínuszba fordultak az amerikai részvényindexek, miután a ma publikált amerikai használtlakás-értékesítések kétéves mélypontra csökkentek. A régiós piacok - nem reagálva a tengerentúli folyamatokra - a nap eleji veszteségeket követően tegnapi zárószintjük közelében tudtak zárni, így a mai kereskedésre is a napok óta tartó oldalazás nyomta rá bélyegét. Az áramszolgáltatók (és a gyógyszergyártók) nagy napja volt a mai a magyar tőzsdén, amit a Démász piacán kialakuló elsöprő vételi kedv irányított. A BUX 0,1 százalékos mínuszban 21 115 ponton zárt 21,4 milliárd forintos forgalom mellett. A lengyel WIG 20 stagnál, az orosz RTS 0,4 százalékot emelkedett, a cseh PX 50 0,1 százalékot esett.

Túl nagyra nőtt a Démász

Felfüggesztették a Démász kereskedését, a részvényekre 12,3 százalékos pluszban, 17 300 forintos áron született utoljára üzlet. A mai napon kirobbanó, 652 millió forintos forgalmat generáltak a papírok, közel 41 000 darab fordult meg a parketten. Továbbra sincsen konkrét információnk a fejlemények hátteréről - írja a Portfolio.hu, de a szaklap szerint a felfüggesztés ténye megerősíthet bizonyos szcenáriókat. A Portfolio.hu nem tartja valószínűnek, hogy a magyarázatot adó, árfolyamot befolyásoló bejelentés egy gazdálkodásban komoly fordulatot hozó eseményre világítana rá. Valószínűbb lehet a tulajdonoscsere, a spekulánsok minden bizonnyal erre számítva húzták fel hirtelen az árfolyamot.

Korábban már a Portfolio.hu is többször foglalkozott a gondolattal, hogy a magyar piacon a versenytársakhoz képest csekély részesedéssel rendelkező francia Edf döntésén és megfelelő ajánlaton múlik, hogy a szegedi székhelyű áramszolgáltató cég gazdát cseréljen. A vevők között a magyar piacon jelentős érdekeltséggel rendelkező RWE vagy E.ON egyaránt szóba jöhet.

Amennyiben a Démász többségi, 60,91 százalékos pakettje új tulajdonoshoz kerülne, az kötelező vételi ajánlatot vonna maga után a kisrészvényesek felé. Az ajánlati ár nem lehet kevesebb, mint a nagytulajdonosok közötti tranzakciós ár. Konkrét bejelentés még nem érkezett, mindössze találgatni lehet: ugyanakkor a vázolt forgatókönyv magyarázatot adna arra, miért száguldott ennyire hirtelen az árfolyam a mai kereskedésben. Természetesen az sem kizárt, hogy a társaság cáfolja majd a piaci pletykákat, ez azonban a felfüggesztés indokaként nehezen állná meg a helyét.

A Mol lefelé, az OTP felfelé ment

A vezető magyar részvények közül a Mol 1,7 százalékot veszített értékéből, részben az olaj árának gyengülése miatt. Az MTelekom-papírok a nap eleji optimizmust követően 0,4 százalékos mínuszban zártak. A magyar tőzsde parkettjén az OTP részvényekkel 7,33 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek ma. A bankpapírok 0,2 százalékkal kerültek feljebb. A papír árfolyamát Csányi Sándor CEC-privatizációval kapcsolatos nyilatkozata emelte a 6300 forint alatti szintekről 6400 forintig. (Csányi Sándor egy konferencián kétségeinek adott hangot a privatizáció sikeres zárása kapcsán, szerinte jelentős eltérés van a bank valódi és a román állam által becsült értéke között.)

Jól teljesítettek a gyógyszergyártók, a Richter 1, az Egis 2,4 százalékot emelkedett, amiben az játszotta a főszerepet, hogy elemzői információk szerint a következő évi orosz költségvetési előterjesztésben az egészségügyi és gyógyszerkiadások nagymértékű növekedésére lehet számítani.

A Démász száguldása kihatott a szektortárs Émászra is, a részvények 5,4 százalékos pluszban zártak. A kisebbek közül a Synergon piacán tovább folytatódtak a tulajdonosi átrendeződések, a papír 1,5 százalékos mínuszban zárt. A BIF piacát átlag feletti, 68 millió forintos forgalom mellett 8,8 százalékkal húzták fel, míg a Graphisoft piacára is megérkeztek a vevők, 7,9 százalékkal felrántva a tegnap közel negyvenszázalékos esést produkáló árfolyamot.