Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gigarekord a tőzsdén

2007.05.31. 17:25
Az egész világon eufórikus hangulat jellemezte a tőzsdéket, a magyar börzén is mindenki vásárolni akart. Az eredmény: új, 26 751 történelmi csúcs, és ettől nem sokkal elmaradó, ugyancsak rekordnak számító 26 706 pontos záróár. A Molt és az Egist felvásárlási hírek húzták, az OTP úgyis emelkedni tudott, hogy lekerült róla az osztalékszelvény.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED magyar idő szerint szerda este nyolc órakor publikált, az utolsó kamatdöntő ülésről szóló, jövő évre nagyobb gazdasági növekedést mutató jegyzőkönyve indította el azt a vásárlási lázat világszerte, ami ma elérte a budapesti tőzsdét is – mondta az Indexnek egybehangzóan két elemző, Kuti Ákos a Cashline és Orosz Dániel a Concorde munkatársa. A szakértők szinte szó szerint egyezően értékelték a mai napont történteket: előbb az USA tőzsdéi még tegnap, majd európai idő szerint ma reggel az ázsiai tőzsdék is eufórikus hangulatban emelkedtek, így már nyitásnál látható volt, hogy az európai börzék is menetelni fognak. A nyugat európai piacok mérsékeltebb, a kelet-közép európai régió viszont 2-3 százalék közötti emelkedést produkált.

A BUX 2,8 százalékos, 724 pontos emelkedéssel zárt, ezzel új napközbeni csúcsot (26 751) és új zárócsúcsot (26 706 pont) is beállított.

A nap főszereplője a Mol volt, az olajpapírok felvásárlásról szóló hírek 4,8 százalékos emelkedést hoztak, de az Egis 1,4 százalékos emelkedése mögött is a cég esetleges kivezetéséről szóló hírek állnak. Az OTP-ről ma került le az osztalékszelvény, azaz a mai kereskedési napon vásárolt részvények után már nem jár a 2006-os, 145 forintos osztalék: ez reggel még kisebb mínuszba vitte a papírokat, de végül így is két százalékos emelkedéssel zárt a bank.

Alapvetően a nemzetközi hangulat határozhatja meg a BUX további mozgását, egy kisebb korrekció akár pénteken is elképzelhető, de inkább, ahogy világszerte, további, bár mérsékeltebb ütemű növekedés várható a következő napokban is – monda Kuti Ákos.

A mai kitörés azért tűnik kedvező technikai belépési pontnak a piacra, mert a hosszú - gyakorlatilag végig a korábbi csúcs feletti! - konszolidáció után sokkal kevésbé fenyeget az, hogy a gyors profitrealizálók által megakasztott lendület ismét mocsárrá változtassa, esetleg visszafordítsa a piacot – ismertette a Concorde várakozását Orosz Dániel. Szintén a további emelkedés mellett szól az, hogy hiába van a BUX a tavaly májusi csúcsa felett 4 százalékkal, a lengyelek 9, az osztrákok 12, a csehek pedig 15 százalékot emelkedtek azóta. Bár az igaz, hogy e lemaradásból 4-5 százalékot a gyógyszergyártóink teljesen jogos zuhanása magyaráz. (Az exportáló gyógyszergyártók az orosz piac megváltozott támogatási rendszer és az erősebb forint miatt is veszítettek vonzerejükből.)