Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Durván leszakadtunk

2008.10.20. 16:45
Az amerikai médiában több helyütt megint Izlanddal együtt emlegetve szerepelt Magyarország, és ma derült ki az is, hogy a Bank of New York lefelezte eddigi OTP részvényállományát: döntően ennek köszönhető, hogy miközben tőzsdék Ázsiától Európán át az USA-ig már emelkedtek ma, a BUX gyengült. A magyar részvények vevőért síkitóan olcsóak, a Concorde szerint megéri beszállni akár az OTP, akár a Mol, akár a Magyar Telekom papírjaiba.

A reggel még a várakozásoknak megfelelően emelkedett, négy százalék feletti plusszal nyitott a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX-ot is vitte magával, hogy hétfőn az ázsiai tőzsdék is emelkedéssel kezdték a hetet. Miközben az európai indexek ennek megfelelően napközben is döntően a pluszos értéket mutattak, a BUX leszakadt: az index koradélután már 4 százalékos mínuszt mutatott, az OTP papírok esése elérte a tíz százalékot, ezért rövid időre ismét fel kellett függeszteni a kereskedésüket. Az euró ára eközben estére 270-ig szaladt fel, a reggeli, 263-264 közötti szintekről.

A BUX végül 1,9 százalékos mínuszban, 12 681 ponton zárt, az OTP 6,4 százalékig dolgozta le esését, de így is – a válság során először – 3000 forint alatt, 2949 forinton fejezte be a napot. A Mol 2,8 százalékkal alacsonyabban, 10 690 forinton zárt. A Magyar Telekom 2,7 százalékot emelkedett, de így is csak 615 forintot ér. A Richter szintén emelkedett, minimális mértékben, 0,2 százalékot, ezzel 26 700 forinton zárt.

Eközben a régiós tőzsdék, a cseh és az osztrák piac napközben 3 százalék körüli pluszt tudtak felmutatni, és komoly erősödéssel kezdtek a vezető európai börzék is: igaz, délutánra a kezdeti lelkesedés alábbhagyott, a német DAX 0.6, a francia CAC-40 1.5, az angol FTSE 100 pedig 2,2 százalékkal múlta felül pénteki zárószintjét három óra után.

Elszakadtunk a régiótól, és ez feltehetően elsősorban ma reggeli híradásoknak köszönhető, mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline vezető elemzője az CNBC televizíó egyik, Magyarországot Izlandhoz hasonlító anyagát, és a New York Times ennél visszafogottabb, a figyelmet a különbségekre, a jobb helyzetre is felhívó, a két országot azonban szintén együtt emlegető cikkének hatását érzi. Emellett aligha tett jót, hogy ma kiderült, a Bank of New York korábbi 9 százalék feletti tulajdonrésze 5 százalék alá csökkent az OTP-ben, az amerikai bank eladta papírjai felét.

A szakértő szerint egyelőre nem lehet tudni, milyen hatással lesz a magyar piacra, hogy október 23-a miatt négy napig zárva lesz. Miközben ez megnyugvást is hozhat, mások szerint szerdán könnyen további esés lehet, ha a befektetől attól félnek, hogy két napig bentragadnak a magyar papírokban.

Melyek pedig most minden eddiginél olcsóbbak, mint arra már a Concorde elemzése hívja fel a figyelmet: jelenleg a 98-as orosz válság óta nem látott, vagy még alacsonyabb megtérülési mutatókat látunk a magyar piacon – áll a cég elemzésében. Értékeltségi alapon ezért jó vásárlási lehetőséget látnak a jelenlegi pánikban, különösen az OTP, MOL és Magyar Telekom részvényeiben.

A Mol jelenleg közel a könyv szerinti értékén, valamint az újraelőállítási érték harmadán forog, a jelenlegi MOL piaci kapitalizáció valójában csak a kutatás/kitermelés üzletág értékét tükrözi. A piac nem veszi figyelembe, hogy a MOL rendelkezik a legkorszerűbb finomítói kapacitással, valamint nagykereskedelmi és vegyipari kitettséggel. A Mol a kelet-, és dél-közép európai térség legprofitábilisabb olajcége, négy éves átlagos tőkemegtérülési mutatója 16%. A cégnek nincs finanszírozási problémája és az INA akvizíciót is könnyedén fel tudja dolgozni, amellyel a régió legnagyobb integrált olajtársaságává válik. A Mol jelenlegi értékeltsége a fele annak, amit akkor láttunk, amikor 5-6 évvel ezelőtt a gázpiaci szabályozás okozta káoszban szintén pénzügyi problémák miatt aggódtunk – írja a Concorde.

Az OTP stabil tőkebázissal rendelkezik, tőkemegfelelési mutatója 11% feletti, amely a közép-kelet európai térség egyik legjobban tőkésített bankjává teszi. A banknak nincs sürgős refinanszírozási igénye. Az értékeltsége megmagyarázhatatlanul alacsony (3,6-os 2008-as P/E és 0,6-os P/BV), amit leginkább a megnövekedett tőkeköltségre (16,1%) és a nyomasztó gazdasági kilátásokra foghatunk – írja a Concorde.