Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Felfelé indult a tőzsde

2005.10.17. 15:28
A pénteki esést sem dolgozta le ugyan a tőzsde, de a szakértők által átmenetinek mondott pozitív korrekció két százalékos erősödést hozott. A vezető részvények közül a Mol járt a legjobban, a Richter tovább esett.
Alig két órával a zárás előtt 12,5 milliárd forint volt a napi forgalom a tőzsdén - az összeg (a múlt hét végi zuhanást kísérő 30-40 milliárdos napi forgalommal összehasonlítva) - jelzi, hogy a piac is bizonytalan még azt illetően, meddig tarthat ki a korrekciós hullám - mondta az Indexnek Deák Balázs, a CIB elemzője. A szakértő szerint semmiképpen nem lehet trendfordulóról beszélni: a múlt heti "óriási szakadás" után egy kisebb pozitív korrekcióra számítottak is a nap elején az elemzők, de már rövidtávon is a folyamatos, ereszkedő trend jellemezheti a BUX-ot. Ebben a 20 ezer pontos, lélektani határ lehet egy erős támpont.

A Mol nyert, a Richter bukott
A Mol délutánra már közel öt százalékot erősített nyitó árfolyamához képest, a 4,7 százalékos drágulás egyértelműen a legmagasabb a vezető részvények között. A Magyar Telekom délutánra három, az OTP 1,3, az Egis 0,7 százalékot erősített, a Richter azonban -- igaz, csak 0,1 százalékkal -- de minuszban volt. A nap legnagyobb nyertesének nem sokkal zárás előtt a Fotex látszott, hat százalék körüli plusszal.

A forint is erősebb lett

A forint délután 251,55 Ft/euró körül mozgott, ez a pénteki, 252,80/90 árfolyamhoz képest jelentős elmozdulás. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője azonban intett attól, hogy tényleges fordulatra számítsunk: a tőzsdéhez hasonlóan a forintpiacot is bizonytalanság, idegesség jellemzi, és itt is a "korrekció korrekciója" lehet a mai erősödés. Ezzel együtt a szakértő nem zárja ki, hogy akár a héten még a 250-es szinte alá csökken az euró ára, mint ahogy gyengülés is lehetséges: egyik oldalon sincs azonban jelentős mozgástér, a forint várhatóan a 250-es szint körül, inkább kicsit e fölött mozoghat majd, míg jövőre számítanak arra - részben a választások idején mindig megfigyelhető bizonytalanság miatt -, hogy 255 forint/eurós szint körül alakul az árfolyam.