Valér
-2 °C
0 °C

Soha nem látott magasságokban a BUX

2007.05.10. 17:48
A BUX 403,83 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, új történelmi csúcson, 26 246,70 ponton zárt.

A várakozásoknál magasabb amerikai külkereskedelmi hiányadat és a gyenge áprilisi kiskereskedelmi értékesítések hatására mínuszban nyitottak az amerikai részvényindexek. Ez kevésbé befolyásolta a hangulatot az európai piacokon, melyek jelenleg stagnálást mutatnak a változatlan szinten hagyott európai alapkamatot követően. A hazai börze 1,6 százalékos pluszban, soha nem látott magasságban zárt magas, 46,7 milliárd forintos forgalommal.

Az amerikai részvényindexek a negatív irányú nyitást követően elkezdték ledolgozni hátrányukat, az európai meghatározó tőzsdeindexek a nap egészében tegnapi záróértékük közelében tartózkodtak. A régiós börzék indexei közül a lengyel WIG 20 alulteljesített 1,4 százalékos eséssel, míg az RTS 1,1 százalékkal került lejjebb. A csehek 0,1 százalékot tudtak emelkedni, így nem vitás, hogy a BUX ma abszolút felülteljesítő volt.

Ma sorra érték egymást az egyes papírokra vonatkozó elemzői kommentárok. A vezető részvények közül a 0,7 százalékos pluszban záró OTP -t a Raiffeisen tartásról vételre minősítette fel 11 511 forintos célárfolyam mellett. A bankpapírok továbbra is a UBS közép kelet európai kedvencei közé tartoznak, csakúgy mint a Mol.

Az olajpapírok voltak a mai nap sztárjai 3,4 százalékos emelkedéssel, melyhez 18,8 milliárd forintos forgalom társult. A UBS a Mol-t tartja a legjobb európai finomítónak, továbbra is vételre ajánlva a papírokat 28 000 forintos célár mellett.

A blue chipek közül a Magyar Telekom a mai napon tette közzé első negyedéves számait, mely árbevétel és EBITDA soron a vártnak megfelelően alakult, nettó profit soron 11 százalékkal elmaradt attól. A társaság papírjainak vonatkozásában a Deutsche Bank továbbra is optimista, vételi ajánlását továbbra is tartja 1180 forintos célárfolyammal. A papírok 0,4 százalékot csökkentek.

A gyógyszergyártók közül a Richter papírjait továbbra is eladásra javasolja a Deutsche Bank, 32 000 forintos célárfolyammal. A papírok 2,1 százalékkal kerültek feljebb. Az Egis papírok tekintetében továbbra is tartás ajánlást javasol a Concorde, azonban a korábbi 22 600 forintos célár helyett 19 800 forintossal.

A kisebb papírok közül a Fotex 3,3 százalékot emelkedett 550 millió forintos forgalommal, míg az Állami Nyomda 2,7 százalékkal került lejjebb. A Graphisoft az első negyedévben igen erőteljes növekedést produkált, 3,1 százalékot emelkedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!