Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Óriási bukás a tőzsdén, egy percben

2006.06.01. 11:30
Hatszáz pontot zuhant szerdán a zárás előtti percekben a BUX, de ezt csütörtök reggel szinte teljes mértékben korrigálta tőzsde. A több vezető papír utolsó percbeli nagy zuhanását eredményező tranzakciók mögött portfolióátrendezések állnak, de úgy tűnik, a következő két hétben még valószínűsíthető teljes bizonytalanság ellenére is vannak befektetők, akik látnak fantáziát a magyar piacban.

A zárás előtti percben adtak be jelentős mennyiségű eladási megbízást szerdán a budapesti tőzsdén: az eredmény 600 pontos zuhanás az utolsó pillanatban, amikor a Mol, az OTP, a Démász és a Borsodchem is négy százalék körüli zuhanást produkált. A ma reggeli nyitáskor a mínuszt mintha elfújták volna, az index fél óra alatt 3,3 százalékos pluszba került, amiből azért lejjebb adott (fél tizenkettőkor 1,7 százaléknál tartott), de az esti vesztesek az utolsó perces tranzakció előtti szintre dolgozták vissza árfolyamaikat.

Van, aki másképp dönt

Egy vagy több nagyobb befektető egyszerre döntött kiszállás mellett, magyarázta az Indexnek a történteket a Raiffeisen elemzője, Sarkadi Szabó Kornél. Erre két ok is kínálkozott. Egyrészt a feltörekvő piacokat osztályozó - a Morgan Stanley által kiadott - indexben átsúlyozták a Gazprom javára a régiós piacok papírjait, amit az indexkövető alapok érvényesítenek. Másfelől a hónap utolsó napján előfordulnak tranzakciók, amelyek célja kifejezetten a záróár, a júniusi bázis és ezzel a havi teljesítménykimutatás befolyásolása. A piac ezért teljesen nyugodtan, technikai jellegű tranzakcióként kezelte a történteket.

Ugyanakkor az MSCI index iránymutatását nem követi minden alap, emelte ki a szakértő, így az átsorolás inkább a következő időszak tendeciáinak mértékére, és nem irányára hathat. Utóbbi kérdésben változatlanul a globális tőkemozgások a meghatározóak, és ezek egyelőre - és várhatóan a következő hetekben is - bizonytalanságot mutatnak. A legfőbb tényező a kamatszintek, illetve a kamatemelési várakozások alakulása, különösen az Egyesült Államokban.

Stabil feltörekvők

A Fed legközelebb a hónap végén dönt a jelenleg 5 százalékos kamat esetleges további emeléséről. A döntéssel kapcsolatos legfontosabb, addig nyilvánosságra kerülő makrogazdasági tényező a június közepén várható májusi amerikai inflációs adat. Ez alapvetően határozza meg a hónap második felére érvényes várakozásokat, ezzel együtt a tőkemozgásokat, hangsúlyozta Sarkadi Szabó Kornél. Az elemző így rövid távon bizonytalanságot vár, középtávon nem túl kedvező forgatókönyvre is számít, hosszabb távon ellenben optimista. A jelenlegi kamatkörnyezetet megszenvedik a részvénypiacok, mondta, de a meghatározó ázsiai és dél-amerikai tőzsdék feltörekvő országainak gazdasága stabil. Az egyensúlyi mutatókkal nincs gond, és még mindig nagyon jók a növekedési kilátások. Hasonló a helyzet Közép-Európában is.

Ezért a bizonytalanság - illetve az esetleg tovább emelkedő kamatok - okozta esésben bármikor jöhetnek alapok, amelyek a részvények túladottságát, alacsony árfolyamát észlelve úgy vélik, érdemes hosszabb távon akár a magyar piacra is beszállniuk. Rövid távú, jelentős emelkedésre akkor van esély, ha a piac vagy a régió túladottá válik, azaz nagyon mélyre kerülnek az árfolyamok.