Alfréd
-3 °C
3 °C

Megállt az esés a tőzsdén

2005.10.14. 17:04
A csütörtöki öt után pénteken három százalékot esett a BUX index, de egyelőre tartja magát 20 ezer pont felett. A forint napközben többször 254 Ft/eurós árfolyamig gyengült, de végül 252,80 körül fejezték be a kereskedést - a délutáni visszaerősödés az amerikai inflációs jelentés nyomán amerikai kamatemelési várakozásnak köszönhető.
Pénteken közzétett amerikai kormányzati adatok szerint szeptemberben a fogyasztói árindex 1,2 százalékkal emelkedett USA-ban, ami negyed százada a legnagyobb arányú havi növekedés. Ez elsősorban az energiaárak 12 százalékos emelkedése miatt következett be, az ezek és az élelmiszerek nélkül számolt úgynevezett magindex csak 0,1 százalékkal emelkedett a múlt hónapban az Egyesült Államokban. Bár a fogyasztói árindex emelkedése magasabb, mint a szakértők által várt 0,9 százalék, a kedvező maginflációs adat nyomán mérséklődtek a kamatemelési várakozások. Ennek köszönhetően délután a forint és a hazai tőzsde is magához tért valamelyest, és egy keveset ledolgozott az eddigi esésekből.

A forint pénteken széles sávban ingadozva a nap első felében jelentősen gyengült, délután azonban az amerikai inflációs adat megjelenése után sokat ledolgozott veszteségéből. Az eurót fél négy tájban 252,80/90 forinton jegyezték, 80 fillérrel magasabban a 252,00/10 forintos csütörtöki árfolyamnál. Az euró napközben 252,80 és 255,10 forintos széles sávban ingadozott, londoni bankházak forint eladása többször 254 forintig juttatta az árfolyamot a nap folyamán, ám ezen a szinten mindig akadt bank, amely vásárlásaival 253,50 forint környékére fordította vissza a kurzust.

Áttörést a délután közzétett alacsony amerikai maginflációs adat hozott, amelynek nyomán kisebb esélyt adnak a piacon egy közeli amerikai alapkamat emelésének. Szakértők szerint ugyanis az a piaci számítás állt a fejlődő piacokról második napja tartó markáns tőkekivonás mögött, hogy a szeptemberben 3,75 százalékra növelt amerikai alapkamatot még ebben a hónapban tovább emeli a FED, s ezzel csökken a feltörekvő piacokon elérhető extra profit. Az adat közzététele után dollár eladási hullám indult el a nemzetközi piacokon, a Budapesten délután jegyzett 210,25/45 forintos árfolyam egy forinttal volt lejjebb a csütörtöki 211,30/40 forintnál.

A tőzsdén már nem sokat segítettek

A hazai idő szerint fél háromkor közzétett inflációs adat a kereskedés hátralevő idejében a tőzsdén minimális korrekciókra, illetve arra volt elég, hogy megálljon az index zuhanása. A BUX így 3,1 százalékos (645 pontos) mínuszban, 20 406 ponton zárt. A vezető részvények közül a legnagyobb vesztes az OPT volt, 5 százalékos mínuszban zárt, a Richter 2,7 a Mol 2,6, a Magyar Telekom 1,4 százalékkal ért kevesebbet a záráskor, mint reggel.