Auguszta
-4 °C
2 °C

Újabb csúcs a tőzsdén - a piac szerint nem volt válság

2004.08.26. 17:06
A gazdasági szereplők szerint nem volt igazi politikai válság az elmúlt egy hétben Magyarországon, kományátalakítás történt, mely ezúttal a miniszterelnök személyét érintette. Ennek az értékelésnek és a hazai vállalatok váratlanul jó féléves eredményének köszönhető, hogy a politikai káosz közepette rekordokat döntött a Bux-index. Draskovics Tibor személye továbbra is fontos a piacok számára, ám az, hogy a szürkének minősített Csillag István marad-e, nem bír jelentősséggel. Csütörtökön újabb rekordot döntött a Bux-index.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a Bux új történelmi csúcson, 12.064,01 ponton zárt csütörtökön. A szerdai záró értékhez képest ez 60,26 pontos, 0,50 százalékos erősödés. Alig egy hét leforgása alatt harmadszor döntött rekordot a magyar tőzsde, látszólag tudomást sem véve arról, hogy időközben kormányválság zajlott Magyarországon.

Természetesen sokat számít, ha egy miniszterelnök lemond, de mindemellett a koalíció fennmaradása nem látszott kérdésesnek - értékelte az elmúlt egy hetet Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója az Index azon kérdésére, minek köszönhetően döntött sorozatban rekordot a tőzsde kormányválság idején. A szakértő szerint a tőzsde annak megfelelően reagált, hogy gyökeres változás nem volt várható. Személycsere történt - fogalmazott egybehangzóan Palócz Éva, a Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató helyettese, és Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője. Utóbbi hozzátette: válságról általában akkor beszélhetünk, ha egy irányvonal elbukik, de most úgy tűnik, a piaci szereplők számára meghatározó gazdaságpolitikában nem áll be változás.

Jól teljesítő vállalatok

Ha a befektetők komolyabban is értékelték volna a politikai történéseket, a magyar vállalatok váratlanul jó féléves eredményei képesek lettek volna valamennyire ellensúlyozni a negatív hatásokat - mondta Molnár László. A kutató szerint valamennyi meghatározó cég jó, a Mol és az OTP pedig a várakozásokat felülmúló féléves eredménnyel állt elő, így a nyár végén, amikor külföldi befektetők átrendezik portfoliójukat, a magyar tőzsde sokat profitált. Erre vezethető vissza, hogy az elmúlt napokban többször is rekordot döntött az index.

Duronelly Péter szerint emellett a magyar tőzsde sokkal kevésbé reprezentálja a hazai gazdaságot, mint számos más, nagyobb gazdaság nagyobb hagyományokkal bíró indexe. A Bux-index alakulását 90 százalékban néhány nagy cég, a Mol, az OTP, a Richter, a Matáv papírjainak értéke, valamint a nemzetközi piacok alakulása határozza meg.

A forint a fokmérő

A szakértők egyetértenek abban, hogy a politikai válságra elsőként és jellemzően a forint reagál, Palócz Éva szerint azonban a minimális árfolyam-ingadozások azt mutatták, hogy a külföld is nyugodtan fogadta a kialakult helyzetet. Nem volt ugyanis olyan jelzés, mely a kitűzött 4,6 százalékos államháztartási hiányt vagy az inflációs célokat veszélyeztetésére utalt volna. Tény azonban, hogy a forint nekilódulása a tőzsdére is azonnal kihatott volna, hiszen a magyar pénz leértékelődése a hazai részvényekbe fektetett összegeket értékét is csökkenti.

Draskovics fontos, Csillag mehet

Az Index által megkérdezett szakértők egyetértenek abban: miközben a kormányfőcsere a piacok számára önmagában nem bír kiemelt jelentőséggel, Draskovics Tibor sorsát továbbra is kiemelten követik. Duronelly Péter szerint ha - az eddigi nyilatkozatoknak megfelelően - az új kormány is tartja az eddigi gazdaságpolitikai irányvonalat, felesleges kockázatokat rejt egy esetleges pénzügyminiszter csere. A pénzügyminiszternek is tisztában kell lennie azzal, hogy a piacok számára nem csak az általa folytatott gazdaságpolitika, hanem - mint ennek garanciája - az ő személye is fontos - tette hozzá.

A gazdasági tárcával kapcsolatban ugyanakkor nincsenek hasonló elvárások: a minisztérium, mely az Orbán kormány utolsó éveiben a pénzügyi tárcát megelőző szerepet játszott, a mostani értékelések szerint kevéssé meghatározó. Csillag István pedig - mint Molnár László fogalmazott - annyira szürke volt mint miniszter, hogy az ő politikai jövője nem érdekli igazán a piacokat. Duronelly Péter értékelése szerint sem volt "meghatározó piacmozgató faktor" a gazdasági miniszter, nagyon kevés dolgot lehetne mondani ami ő nevéhez kötődik.

Nem a gyorsaság, a stabilitás a fontos

A következő időszakban nem annyira az a kérdés, mennyi idő alatt alakul meg az új kormány, mint az, hogy kik a miniszterek, mennyiben van kódolva az új kormányban egy újabb várható átalakítás - ért egyet Palócz Éva és Molnár László. Utóbbi szerint ez az a pillanat, amikor az új miniszterelnök - jelenlegi párttámogatottsága fényében - akár korábban meghatározó szocialista politikusokat is kitehet a kormányból, később nem biztos, hogy erre adott lesz a politikai lehetőség.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft