Megint robbanhat a búza ára

2008.07.25. 08:19
Elérhetőnek tartja a 45-50 ezer forintos tonnánkénti búzaárakat a Gabonatermelők Országos Szövetsége (GOSZ) az idei szezonban - mondta Vancsura József, a szervezet elnöke. A termelők szerint a túl erős forint korlátozza az exportlehetőségeket.

A GOSZ mai álláspontját a nemzetközi árviszonyokra alapozza, amelyek a szövetség szerint még jobb értékesítést is lehetővé tennének, ha a forint nem lenne ilyen erős. A 45-50 ezres szint azonban legfeljebb jó minőségű terménynél alakulhat ki, ennek ára most 38-40 ezer forint között mozog. A takarmánybúza jóval olcsóbban, 28-32 ezerért kel el, és az árakat a rekordnagyságúnak ígérkező őszi kukoricatermés tovább csökkentheti. (A felvásárlók az étkezési terménynél is áresést vetítenek előre drágulás helyett, elsősorban az erőteljesen kínálativá vált regionális piac miatt.)

A még táblákon lévő egy-két millió tonnás búzamennyiséget az elmúlt napok esőzései károsították, de e tételek között is lehet étkezési minőségű termény - közölte az elnök. Többnyire azonban ezután már takarmánybúzát takaríthatnak be a gazdálkodók. Vancsura József szerint az 5,3-5,5 millió tonnás várható össztermésből 1-1,2 millió tonna jó minőségű búza belföldi étkezési célokra, 2 millió pedig exportra mehet. A nemzetközi porondra szánt mennyiségből - tette hozzá - a közeljövőben egymillió tonnát lenne szükséges értékesíteni, a többit pedig raktározniuk kellene a termelőknek, hogy Magyarország a későbbiekben is folyamatosan ki tudja szolgálni áruval a külföldi vevőket.

A fennmaradó, nagyrészt takarmányminőségű termény a hazai állattenyésztés szükségletét elégítheti ki. A tavalyinál alacsonyabb árak most jó esélyt kínálnak arra, hogy az állattartó vállalkozások stabilizálhassák piaci helyzetüket - vélte a szövetség elnöke.  • Tippek
  • Árfolyam