Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Robbantott a BUX 2004-ben

2005.01.02. 12:37
A BUX értéke a 2004-es esztendőben 57,2 százalékkal emelkedett, a tőzsdei barométer szinte egész évben folyamatosan emelkedett, és az év során 49 alkalommal zárt újabb és újabb történelmi csúcson. Az emelkedés motorját a blue-chip részvények adták, a Mol és az OTP duplázott, az FHB triplázott, a Richter és a Matáv viszont alulteljesített.
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a 2004-es esztendőben 57,2 százalékkal emelkedett, a részvénypiaci forgalom pedig mintegy negyven százalékkal volt magasabb, mint az előző évben. A BUX 2004. december 31-én 14.742,57 ponton zárt, ami 5.362,58 ponttal magasabb a 2003. évi 9.379,99 pontos záró értékénél. Az előző évben húsz százalékkal nőtt a BUX értéke.

Csúcson

A tőzsdei barométer szinte egész évben folyamatosan emelkedett, és az év során 49 alkalommal zárt újabb és újabb történelmi csúcson. Az eddigi legmagasabb értékét december huszadikán érte el 14.775,14 ponton. Az emelkedés motorját a blue-chip részvények adták, ezen belül is kiemelkedő volt a Mol és az OTP teljesítménye, mindkét papír árfolyama megduplázódott. Az FHB emelkedése azonban még ezt is túlszárnyalta, a bankpapír árfolyama egy év alatt megháromszorozódott. A vezető papírok közül a Richter és a Matáv viszont alulteljesítette a BUX emelkedését. A Matáv egy év alatt 8,2 százalékkal erősödött, a Richter-részvények év végi záróára viszont 7,5 százalékkal elmarad az előző évitől.

A forgalom növekedésében jelentős szerepet játszott Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz, amely friss pénzeket, új befektetőket vonzott a magyar tőkepiacra. Számos olyan alap, amely korábban befektetési szabályzata miatt nem fektethetett magyar illetve közép-európai részvényekbe, 2004 május óta szerepelteti az új uniós országok vezető papírjait a portfóliójában.

A BÉT adatai szerint a két azonnali szekció közül továbbra is a részvénypiac adja a forgalom meghatározó részét, a hitelpapír szekció súlya mindössze tíz százalék. A napi átlagos részvénypiaci forgalom 2004-ben 10,2 milliárd forintra emelkedett az előző évi 7,3 milliárdról. A teljes tőzsdei napi átlagforgalom 2004-ben 11,2 milliárd forint volt, szemben az előző évi 8,8 milliárd forinttal.

Bővülés

A részvények piaci összértéke az árfolyamemelkedések következtében 2004 év végére ötezer milliárd forint (húszmilliárd euró) közelébe nőtt az egy évvel korábbi 3.400 milliárd forintról. A részvények az összes tőzsdei kapitalizációból 37 százalékkal részesednek. A részvénypiaci kapitalizáció 84,1 százalékát az öt legnagyobb cég - OTP, Mol, Matáv, Richter és BorsodChem - képviseli, forgalmuk pedig a teljes részvényforgalom 91,6 százalékát adja.

A tőzsdére bevezetett jelentős állampapír-állomány a teljes kapitalizáció 55 százalékát teszi ki. A jelzáloglevelek négy, a vállalati kötvények két százalékot képviselnek a tőzsdei kapitalizációból. A maradék két százalék körüli értéket a befektetési és a kárpótlási jegyek teszik ki. A 2004-es év során egy új papírt, a Freesoft részvényeit vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. Távozott ugyanakkor négy társaság, a Milton Apartman, az Édász, a Dédász és a Titász.

A forgalom a határidős piacon is jelentősen, több mint negyven százalékkal bővült 2004-ben. Különösen a devizapiac volt élénk, e piaci szegmens a teljes határidős nyitott kontraktusok számának több mint nyolcvan százalékát adja. Az árfolyamérték alapján a BÉT határidős piacának hagyományosan legnépszerűbb terméke a BUX kontraktus, amelynek forgalma 2004-ben mintegy harminc százalékkal bővült. A BÉT június elején létrehozta a kis- és közepes tőkeértékű cégek indexét, a BUMIX-ot, ezt követte szeptember 6-án a BUMIX határidős kontraktus bevezetése.