Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Teszteljen bankkártyákat az Indexszel!

2005.07.17. 23:19
Hol és milyen plasztiklapot igényeljünk, hogy a legkedvezőbb feltételekkel legyen bankkártyánk? Devizás vagy forintalapú? Esetleg a már nemcsak az amerikai filmekből ismert hitelkártya? A PSZÁF táblázatot készített az egyes pénzintézetek bankkártyáiról, mi pedig lázas számolgatásba kezdtünk. A végeredmény: olcsó bankkártya nincs, csak kicsit drága van.
Még mindig forintalapú bankkártyákat érdemes leginkább igényelni számlavezető bankunknál - ez derül ki azokból a június végi adatokat tartalmazó táblázatokból, amelyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az elmúlt napokban helyezett el a honlapján. A PSZÁF külön összeállításokat készített a devizakártyákról, a forintkártyákról, a hitelkártyákról és az úgynevezett egyéb kártyákról. A felügyelet emellett a bankszámlák kondícióit is összehasonlította.

Legjobb a forintos

Összességében megállapítható, hogy a legkedvezőbb kondíciókat még mindig a forintalapú bankkártyák kínálják. Nagyon sok pénzintézetnél nincs a bankkártyához nyitólimit, vagyis akár már néhány száz forinttal is megnyithatják a bankkártyaszámlát. Nincs nyitási minimumösszeg az ÁÉB, a CIB, a Citibank, az Ella, az Erste, az ING, az InterEurópa, az OTP és a Volksbank egyes kártyáinál. Ezek közül a Citibank és az OTP - továbbá a K&H Bank - bizonyos kártyák esetén éves díjat sem számol fel.

A bankok többsége - a PSZÁF listája szerint 16 pénzintézet - azt sem várja el, hogy havi rendszeres átutalás érkezzen a kártyához tartozó bankszámlára. Talán nem is meglepő, hogy köztük van a Citibank, amely valamennyi szempont szerint a legkedvezőbb kondíciókat kínálja a forintkártyák piacán. Ez a pénzintézet az egyetlen, amelynek a Ciruss-Maestro Gold kártyájával nemcsak saját automatából (ATM), hanem más pénzintézetéből, de akár külföldön is ingyenesen vehetünk fel pénzt. Igaz, ahhoz, hogy valaki "citigold" minősítésű ügyfél lehessen, az kell, hogy a banknál vezetett számláinak összesített havi egyenlege elérje a 15 millió forintot.

A Citibankon kívül saját ATM-ből ingyen vehetnek fel pénzt a Commerzbank és az MKB MasterCard Gold, az MKB Visa Gold, továbbá az OTP Cirrus-Maestro kártyájával rendelkező ügyfelek (utóbbi esetében a csomagdíj tartalmazza az ATM-es pénzfelvételek díját). Igaz, ugyancsak a Citibanknak van ebből a szempontból a legkedvezőtlenebb konstrukciója is: a Cirrus és a Cirrus-Maestro kártyáik saját ATM-es pénzfelvételi díja tételenként akár 350 forint is lehet.

És ha már a legrosszabb feltételeknél tartunk: a K&H, a KDB Bank és az MKB egyes kártyák esetén 20 000 forintos éves díjat számít, a K&H Visa Gold chipkártyájának nyitó összege - bizonyos feltételek esetén - akár 1,5 millió forint is lehet. A kötelező havi átutalás tekintetében a HVB a legszigorúbb: a MasterCard Gold és a Visa Gold dombornyomott kártyák esetén havi 150 000 forintos átutalást vár el a kártyatulajdonostól.

A más ATM-ek és a külföldi automaták használata esetén nehéz összehasonlítást csinálni, mivel a legtöbb bank a felvett összeg százalékában határozza meg a díjakat. Külföldön a K&H 4 euró+1 százalékos, itthon az Erste 250 forint+1,1 százalékos vagy az ÁÉB 300 forint+0,3 százalékos feltétele tűnik a legkeményebbnek. A tételes díjat meghatározó pénzintézeteknél az OTP (hazai felvétel más ATM-ből 500 forintért), valamint a Budapest Bank, a CIB és a Dresdner Bank (1500 forint egy külföldi pénzfelvételért) tűnik a legszigorúbbnak. Természetesen ezek a tarifák is csak bizonyos kártyák esetén érvényesek.

Drága devizakártyák

A devizaalapú kártyák összehasonlítását igencsak megnehezítette, hogy dollár- és euróalapú, sőt, egyes bankoknál egyéb devizás plasztiklapot is igényelhetünk (mi csak a dolláros és eurós kártyákat vizsgáltuk). Ráadásul attól függetlenül, hogy devizakártyákról van szó, több pénzintézet forintban - míg mások euróban vagy dollárban - adják meg a költségeket, díjakat, amelyek a kártyákhoz kapcsolódnak.

Így nem is minden, a forintkártyáknál figyelembe vett szempont szerint tudtunk összehasonlítani. A legalacsonyabb éves díjat a K&H-nál találtuk: ez három kártyájuknál is 950 forint (ennél is alacsonyabb a Visa virtuális internetkártya 500 forintos éves díja, ez a plasztiklap azonban a bank tájékoztatása szerint már "kivezetés alatt van"). A legdrágább az évente 90 eurót (nagyjából 22 000 forintot) elkérő KDB Bank, igaz, ezért egy Visa Gold kártyát adnak.

A KDB Visa Goldjának a legmagasabb a minimális nyitóösszege is: 20 000 euró vagy 25 000 dollár. A HVB-nél, az ING-nél és az OTP-nél viszont igényelhetünk olyan devizakártyát, amelynek nincs nyitóösszege, ezek közül az OTP-nél kötelező havi átutalás sincs (ez jellemző még az ÁÉB, a KDB és a K&H egyes kártyáira is). A másik véglet ebből a szempontból a HVB, az ő Visa Gold kártyájukhoz havi 150 000 forintos fix bevételt kell produkálni. Saját automatából a KDB-nél lehet legolcsóbban (0,15 dollárért), az ING-nél legdrágábban (250 forintért) pénzt felvenni. Más automata használata esetén a K&H akár 400 forintot is elkérhet, míg a HVB csak 170 forintot; alacsony összegű pénzfelvétel esetén ennél is jobb lehet a KDB ajánlata: 0,25 dollár és a felvett összeg 0,2 százaléka.

Kártyával 51 napig is lehet kamatmentes hitelünk

A klasszikus hitelkártyákat vizsgálva - amelyekből ma még jóval kevesebb van forgalomban, mint betéti kártyából - a szempontjaink némileg mások voltak, mint a bankkártyáknál. Éves díj - éves tagsági díj néven - itt is van, illetve van, ahol nincs. Ilyen a Cetelem Aura hitelkártyája és az első évben a K&H SuperShop Visa Electron hitelkártyája (a második évtől már évi 2000 forint a tarifa). A másik végletet a Volksbank képviseli, MasterCard Gold hitelkártyájuk évente 18 000 forintba kerül.

Kamatmentes felhasználást leghosszabb ideig a Citibank kínál (51 napig), míg a Budapest Bank, a Cetelem és a Volksbank kártyáinál nincs ilyen lehetőség. A havi hitelkamat az MKB-nál a legalacsonyabb (1,95 százalék), a Citibanknál a legmagasabb (2,95 százalék). Ha nem fizetésre, hanem pénzfelvételre használjuk a kártyát, akkor a Credigen tarifája a legalacsonyabb (200 forint), míg az InterEurópa legalább 1250 forintot számol fel tranzakciónként.

Van négy úgynevezett egyéb kártya is: a Citibank Diners Club és Westel Diners Club kártyái, a K&H-nak a már említett Visa virtuális internetkártyája és az MKB Visa internetkártyája. Ezek közül pénzfelvételre csak a Citibankosokkal van lehetőség, alkalmanként 4 százalékért, de minimum 2150 forintért. Az éves díj a K&H-s esetében a legkisebb, mint már írtuk, mindössze 500 forint, a Dinersé viszont 19 900 forintra rúg. Kötelező havi átutalás egyikre sincs, a nyitó összeg a K&H-nál 5000 forint, az MKB-nál viszont nincs limit.