Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elkártyáztunk hatmilliárd eurót

2006.03.27. 09:57
Tavaly 12 százalékkal nőtt a magyarországi Visa-kártyás költések mennyisége. Még mindig főleg pénzfelvételhez használjuk a plasztiklapot, de a kártyás vásárlások értéke több mint húsz százalékkal nőtt.
Az elmúlt évben a Visa-kártyabirtokosok összesen 6,7 milliárd eurónyi pénzt forgattak meg bankkártyájukkal - ez 12,8 százalékos növekedés a 2004-es adatokhoz képest. Radu P. Obreja, a kártyacég magyarországi üzletfejlesztésért felelős elnöke elmondta, a kereskedelmi egységekben lebonyolított kártyás forgalom ennél nagyobb mértékben, 22 százalékkal nőtt.

Az árukért, szolgáltatásokért kifizetett 1,2 milliárd euró ugyanakkor még mindig csak 18 százaléka a teljes kártyás forgalomnak. Az alelnök szerint az viszont már látható, hogy az aktív kártyahasználók egyre szívesebben fizetnek mind kisebb összegű tételeket is a plasztikkal - erre utal, hogy az egy tranzakcióra jutó érték már csak 1,5 százalékkal, 89,3 euróra nőtt.

A kártyacég örül annak, hogy a magyar piacon egyre jobban terjed a kártyaelfogadás, a Visa minden támogatást megad az elfogadói hálózat üzemeltetésére vállalkozó új szereplőknek. Az elfogadói hálózatok kiépítésének egyik legfőbb indoka lehet, hogy hazánkban dinamikusan nő a hitelkártyák száma, amelyeknél a készpénzfelvétel nemcsak tranzakciós díjjal, de a kamatfizetéssel is jár.

A Visa alelnöke szerint a bankok egyre inkább tömegtermékként kínálják a hitelplasztikokat, ami már azért is érdekük, mivel a prémium ügyfelekhez képest ez a kör sokkal kisebb mértékben teljesíti a kamatmentes fizetésnek a teljes elköltött összeg visszatörlesztésére vonatkozó feltételeit - márpedig a bankok csak a fennmaradó tartozás után számolhatnak fel kamatot a mindinkább elterjedő klasszikus hitelkártyák esetében. Egy év alatt 44,6 százalékkal, 241 ezerre nőtt a kártyacég logójával ellátott hitelkártyák száma, a hitelkártyás kereskedelmi költések száma pedig 36 százalékot meghaladó mértékben emelkedett.