Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Már online is köthető casco biztosítás

2004.06.09. 11:09
A múlt év végi kötelező felelősségbiztosítás sikerén felbuzdulva e hét elejétől már casco biztosítás is köthető a biztositas.hu honlapon - közölte lapunkkal a Wallrisk Biztosítási Alkusz Kft.
Mostantól az interneten is lehet casco biztosítás - tájékoztatta az Indexet a Wallrisk Biztosítási Alkusz. A biztositas.hu-n néhány alapvető információ megadását követően ár és szolgáltatás összehasonlítást találhatunk öt biztosító: az Allianz, az Aegon, az Uniqa, a Generali és az Európa Biztosító Rt. összesen mintegy hét casco termékéről. A hét termék között a biztosítók normál cascói (biztosítónként 1-1) mellett az Öreg autó casco is szerepel (2 biztosító 1-1 termék).

A casco esetében legalább annyi szempont befolyásolja a díjak alakulását, mint a kötelező biztosításnál. A gépjármű, a szerződő, a lakhely, felhasználás módja, cég vagy magánszemély ugyanúgy befolyásolja a díjakat, mint a kötelezőnél, de a casco esetében ehhez jönnek még a specifikus kérdések, mint például az önrész, a finanszírozási önerő vagy a lehetséges vezetők köre.

Casco bónusz

Mindez azt eredményezi, hogy a díj adott biztosítón belül is eltér egyazon autóra, amennyiben az ügyfél paraméterei eltérőek. Mivel a biztosítók a paramétereket - saját kártapasztalataikra támaszkodva, vagy éppen üzleti érdekből - eltérően kezelik, nem lehet kijelenteni, hogy erre vagy arra az autóra, ez vagy az a biztosító kínálja a legkedvezőbb fedezetet.

A biztositas.hu arra figyelmeztet, hogy bár az ár fontos tényező, casco biztosítást mégsem szabad kizárólag csak az ár alapján választani. Az egyes biztosítók termékei, szolgáltatásai között ugyanis jelentős eltérések lehetnek. Fontos különbség az is, hogy kár esetén a Casco biztosítás - a kötelezővel ellentétben- az ügyfélnek magának fizet kártérítést, így esetenként az ügyfél a saját bőrén tapasztalhatja meg azt, ha a biztosítás megkötéskor csak az árra figyelt.

Kevesek előtt ismert, hogy a casco-t a kötelezőhöz hasonló bonusz rendszer veszi körül. A kedvezmény 10 év balesetmentes vezetés mellett akár az 50 százalékot is elérheti. A biztosítók a tőlük távozó ügyfeleknek kiadják a casco bónusz igazolásokat, illetőleg más biztosító casco bónusz igazolását is elismerik. Bár casco bónusz rendszer nincs a kötelezőhöz hasonlóan egységesítve (szabályozva), az világos, hogy amennyiben az ügyfél biztosítót kívánna váltani, nem éri hátrány, mert a bónusza átvihető egyik biztosítótól a másikhoz.