Ferenc
11 °C
30 °C

Jön az olcsó casco

2005.08.08. 08:03
Olcsósága miatt lehet vonzó az egyelőre gyerekcipőben járó újítás, amely finanszírozott gépjárművek esetén a teljes árú cascót váltja ki a csak a hitelrészre vonatkozó biztosítással.
Alaposan felbolygathatja a casco biztosítási piacot az a termékcsoport, amely darabokra szedi a különböző káreseteket (lopás, törés, elemi kár, totálkár), és ami a legfontosabb: hitelből vásárolt jármű esetén külön biztosíthatóvá teszi a hitel összegét. Amenynyiben a termék elterjed, megkurtíthatja a cascopiac összbevételeit, árharcra késztetve a szereplőket.

A jobbára ismeretlen újítást éppen az olcsóságukról ismert "no-casco" hitelkonstrukciók nyomán fejlesztette ki a TIR Biztosító Egyesület szövetségesével, a Mai Casco Kft.-vel. Régóta folyik a vita, hogy a cascomentes hitelt választó ügyfelektől az autó lopása vagy megsemmisülése esetén egy összegben kéri vissza a finanszírozó a pénzét, miközben a háttérben megkötött hitelbiztosításából fedezi az őt ért kárt. Volt némi félreértés, vajon a hitelező nem kapja-e meg kétszer (ti. az ügyféltől és a biztosítótól) is a pénzét, ám az igazság az, hogy a finanszírozó követelését átadja saját biztosítójának, aki azt behajtja az ügyfélen.

Az új termékcsoporttal külön lehet casco biztosítást kötni csak a hitel tőkerészére, kamataira, az autó ellopása vagy megsemmisülése esetén. Mivel a jármű értékénél kisebb összegre szól a biztosítás, olcsóbb is, mint a teljes körű casco.

A legolcsóbb továbbra is casco nélkül

A casco nélküli kölcsönök (kamataiban megfizetett) hitelbiztosítási díjánál vélhetően mégis drágább az új megoldás. Azokat ugyanis a lízingcég gépjármű-portfóliójának átlagos kockázatára számolták ki, itt pedig egyes autók kockázatáról van szó. Ezenfelül a biztosító már nem számolhat követelése behajtásával, amelyet szintén bele kell kalkulálnia az árba. Mégis, a hitelrészre szóló biztosítás tisztább helyzetet teremt. Az ügyfél tudja, hogy van biztosítása, amely az autó megsemmisülése esetén megmenti a hitelezőtől, viszont nem kell kifizetnie egy akár a törlesztőrészlet erejét is elérő "teljes árú" cascodíjat.