Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Keletre tart a CBA

2007.02.27. 08:06
Az eddig kilenc kelet-európai országban kereskedelmi szövetséget kötött magyar beszerzési társulás a tervek szerint Moszkvában és Kijevben nyitja újabb üzleteit, az ukrán Nemiroff Holdinggal közösen.

Oroszországi és ukrajnai nagyvárosokban közösen létesítendő szupermarketekről tárgyal márciusban az ukrán Nemiroff Holdinggal a CBA Kereskedelmi Kft. elnöke, Baldauf László. Amint azt az eddig kilenc kelet-európai országban kereskedelmi szövetséget kötött magyar beszerzési társulás vezetője lapunknak elmondta, a tervek szerint az első üzleteket Moszkvában és Kijevben nyitják, ahol bemutatkozhatnak magyar élelmiszer-ipari cikkek, és szó van a Nemiroff termékek importjáról is. A holding zászlóshajója ugyanis a Nemiroff Ukrainian Vodka Company, amely hazájában piacvezető, Oroszországban pedig a második helyen áll.

Ugyancsak a jövő hónapban tárgyalnak azokkal az élelmiszergyártókkal, amelyek termékei az idén kerülhetnek tíz kelet-európai ország összesen 6700 CBA-logó alatt működő üzletébe. A társaság harmadik alkalommal írt ki nemzetközi beszállítói pályázatot, erre leginkább kelet-közép-európai cégek jelentkeztek. Sajnos nagyon kevés magyar vállalat van a pályázók között, mert a hazai élelmiszeripar gyakorlatilag tönkrement az elmúlt másfél évtized alatt - emelte ki Baldauf László. A nemzetközi CBA-hálózat számára ugyanakkor az ilyen központi beszerzés révén az elmúlt évben 86-féle terméket rendeltek 40 millió euró értékben. Kelet-Európába elsősorban a 300 saját márkás termékéből szállít a CBA, és a Minőségi Magyar Termék 60-féle cikke is szerepel a kínálatban.

A 48 kisebb-nagyobb kereskedelmi vállalkozás tulajdonában lévő CBA Kereskedelmi Kft. franchise-hálózatának bruttó árbevétele az elmúlt évben elérte az 538,5 milliárd forintot. Az 1100 CBA mellett a húsz regionális központ 45 nagykereskedelmi egysége ugyanis 993 Cél, 453 Privát, 310 Partner és 194 Shell shop boltot is kiszolgál. A CBA Kereskedelmi Kft. tagvállalatai ugyanakkor önállóan is fejlesztik a maguk láncait, így azt követően, hogy egyikük novemberben megnyitotta a 6500 négyzetméter alapterületű második CBA hipermarketet Budapesten, a Gyömrői úton, az idei évben legalább 40 szupermarkettel gazdagodik a hálózat, és a tulajdonostársak beruházásai révén 80 kisebb alapterületű üzlet korszerűsítésére is sor kerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!