Friderika
13 °C
29 °C

Mindent visz a hitelkártya

2007.05.03. 08:33
Ugrásszerűen nő Magyarországon a klasszikus hitelkártyák száma. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint számuk a 2006 végéig számított egy év alatt másfélszeresére, 2004 vége óta pedig több mint háromszorosára – 1,56 millióra – emelkedett. A bankok a vásárlási kedvezményt nyújtó kártyákat szeretik, de hibridkártya, beépített biztosítás és tévés kártya is van a kínálatban.

Drasztikusan megnőtt hazánkban a klasszikus hitelkártyák száma. A nemzeti bank adatai szerint számuk a 2006 végéig számított egy év alatt másfélszeresére, 2004 vége óta pedig több mint háromszorosára – 1,56 millióra – emelkedett. A hitelkártyák aránya is dinamikusan növekszik a kibocsátott plasztikokon belül: év végén már minden ötödik kártyához kapcsolódott kamatmentes periódussal használható hitelkeret.

Egyre többször vásárolunk vele

A klasszikus hitelkártyák terjedése hozzájárul a vásárlások arányának növekedéséhez is a plasztikokkal végrehajtott tranzakciókon belül: míg 2005-ben százból 55 művelet volt készpénzfelvétel, tavaly már csak ötvenkettő. Ennél jóval látványosabb a vásárlások értékének növekedése: tavaly 26 százalékkal nagyobb volt a vásárlások összértéke, mint az azt megelőző évben, és ehhez a hitelkártyák terjedése is hozzájárulhatott.

A lakossági hitelkártya-üzletágban jelenleg tizenöt hazai hitelintézet érdekelt, a piacon lévő konstrukciók száma pedig – a pénzügyi felügyelet adatai szerint – meghaladja a hetvenet. A gyors fejlődést jellemzi, hogy csak az elmúlt hónapban négy új konstrukció jelent meg a piacon, ráadásul a bankok egyre egyszerűbb feltételekkel kínálják kártyáikat.

Új konstrukciók: hibrid- és tévékártya

A potenciális ügyfelek megszerzése érdekében újabb és újabb típusú konstrukciókkal jelennek meg a bankok, a legfigyelemreméltóbb próbálkozást tavaly a Raiffeisen Bank hajtotta végre: a betéti és hitelkártyák tulajdonságait ötvöző kártyával lépett piacra.

A tavaszi időszak slágerét ugyanakkor egyértelműen a vásárlási kedvezményt nyújtó kártyák jelentik. A Budapest Bank (GE Money Bank) GO! kártyájával a bank ügyfelei valamennyi hazai és külföldi benzinkútnál jelentős – az első fél év során hat-, a későbbiekben pedig háromszázalékos – kedvezményt érhetnek el tankolásaik és vásárlásaik során. A kártya birtokosai ezenfelül bármely termék vagy szolgáltatás árából – a kezdeti időszakban két-, azt követően pedig egyszázalékos – kedvezményt kapnak.

Az Allianz Bank Allianz Extra nevű hitelkártyája szintén pénzvisszatérítési kedvezményt nyújt birtokosának. A biztosítós bank kártyájához emellett beépített és ingyenes biztosítások járnak a konstrukcióhoz.

Az OTP Bank az American Express Gold hitelkártyával jelent meg a piacon, amely a klaszszikus rulírozó hitelszámla kamatmentes periódusán túl szintén – minden vásárlási tranzakcióra vonatkozó – sávos visszatérítést is biztosít. Az OTP Bank ezenkívül egy új színfoltot jelentő konstrukcióval is szélesíti a hazai palettát: TV2 meg én néven új, co-branded (társmárkás) hitelkártyát indított a TV2-vel együttműködve.