Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Követeléseket vásárol Nobilis új cége

2007.02.08. 11:43
Követelések vásárlásával foglalkozó céget alapít a CEC Zrt. tulajdonosi köre. A CE Faktor első üzleti évében ötmilliárd forintos forgalomra számít. Elsősorban a gyorsan növekvő kis- és középvállalatokat nyernék meg ügyfelüknek.

Faktorálással, azaz követelések vásárlásával foglalkozó társaságot alapít a Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. tulajdonosi köre: a CE Faktor Zrt. 50 millió forint törzstőkéjének többségi hányada közel azonos arányban oszlik meg a CEC két vezérigazgatója, Varga Eszter és Bánfai Gergely között, míg a CEC Zrt. fő tulajdonosa, Nobilis Kristóf (az Index és a Portfolio.hu tulajdonosa) 44 százalékos részesedéssel bír a társaságban.

A célok

A CE Faktor január 24-én szerezte meg a működéséhez szükséges engedélyt a PSZÁF-tól. A társaság első üzleti évében ötmilliárd forintos forgalom elérését célozta meg a piacon. Középtávon 3-5 százalékos piaci részesedést szeretnének. A cég elsősorban azokat a gyorsan növekvő vállalatokat szeretné ügyfélként megnyerni, amelyek alacsony sajáteszköz-ellátottságuk miatt nem jutnak bankjuktól a forgalom növekedésének megfelelő hitelkerethez, és emiatt nem vállalhatnak el egyébként jól jövedelmező, nagy megrendeléseket.

A faktoringot mint finanszírozási formát éppen olyan cégek számára hozták létre, amelyek jövedelmezőek, terjeszkednek, és jó piaci lehetőségeik vannak. A faktoring, mint pénzügyi szolgáltatás megoldást kínál a kevésbé likvid kis- és középvállalatoknak versenyképességük fenntartására. A CE Faktor is ezt a szegmenst célozza meg - közölte Major-Maróthy Zsolt, a CE Faktor vezérigazgatója.

Követelések vásárlása

A faktorcégek azokat az érvényes követeléseket vásárolják meg, amelyeknél az elnyújtott fizetés a vállalkozások zavartalan működését akadályozná. A faktor megvásárolja ügyfele számlakövetelését, így a vállalkozó azonnal készpénzhez jut. Emellett a faktor vállalja a kinnlévőségek pontos nyilvántartását, és ez jelentős könnyebbséget jelent a kis- és középvállalkozóknak.

A CE Faktor Zrt. rendszere a következőképpen működik: az ügyfél - áruszállításából, szolgáltatásából származó - rövid lejáratú, 30-120 napos vevőköveteléseit megvásárolja, és a teljes számlaérték jelentős részét - általában 80 százalékát - azonnal kifizeti. A megvásárolt követelésállományt ezt követően sajátjaként kezeli: gondoskodik a pénz beszedéséről, majd a vevő teljesítése után a fennmaradó részt a költségek levonásával átutalja ügyfele részére. A CE Faktor Zrt. a szükséges dokumentumok benyújtását követően akár két napon belül szerződik ügyfelével, és további 3-4 napon belül megkezdi a finanszírozást, a pénz folyósítását.

Lejárt és kétes követeléseket nem vásárolnak meg - hangsúlyozta a vezérigazgató. Ezen kívül az építőipar szereplőitől sem vásárolnak követeléseket, mert a körbetartozások miatt nagyon nehéz átfogó és átlátható képet kapni ebben az ágazatban.

Faktoring Magyarországon

A magyarországi faktorcégek 700 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le tavaly, ami több mint 50 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A Magyar Faktoring Szövetség előzetes adatai szerint a növekedés mértéke a faktorcégeknél jelentős különbséget mutat: a banki hátterű vállalatok nagyobb bővülést tudtak felmutatni, bár körükben is volt olyan, amelynek szerényebb növekedéssel kellett beérnie. A kisebb, magánhátterű társaságokat zömmel az átlagnál kisebb erősödés jellemezte. A faktoringforgalom Magyarországon a GDP közel két százaléka, míg Nyugat-Európában 15-20 százalék között mozog. Mintegy háromezer cég faktoráltat, ez nagyon kevés a 800 ezer hazai vállalkozáshoz képest.

A piac továbbra is erősen tagolt, csak az első három szereplő részesedése haladja meg a 10 százalékot. A szövetség szerint az idén a tavalyi tendencia folytatódásával lehet számolni. A bővülés mértéke továbbra is két számjegyű lehet, ám mértéke mérséklődést mutathat. A kormányzati megszorítások miatt ugyanis a fogyasztás visszaesése várható, ez kihat a nagykereskedelmi láncoknak beszállító vállalatok forgalmára is. Miután a faktorcégek ügyfélkörének nagy része a kereskedelmi ágazatból kerül ki, ez rányomja bélyegét a faktoringforgalom növekedésére is. A pénzügyi problémák ugyanakkor nem szűnnek meg, a nem fizetések száma gyarapodik, a pénzszűke nő, ami elvileg jó terepet adhat a faktoring fejlődésének. Ezzel párhuzamosan a piac kockázata is emelkedik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!