Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Követeléseket vásárol Nobilis új cége

2007.02.08. 11:43
Követelések vásárlásával foglalkozó céget alapít a CEC Zrt. tulajdonosi köre. A CE Faktor első üzleti évében ötmilliárd forintos forgalomra számít. Elsősorban a gyorsan növekvő kis- és középvállalatokat nyernék meg ügyfelüknek.

Faktorálással, azaz követelések vásárlásával foglalkozó társaságot alapít a Central European Credit Ingatlanhitel Zrt. tulajdonosi köre: a CE Faktor Zrt. 50 millió forint törzstőkéjének többségi hányada közel azonos arányban oszlik meg a CEC két vezérigazgatója, Varga Eszter és Bánfai Gergely között, míg a CEC Zrt. fő tulajdonosa, Nobilis Kristóf (az Index és a Portfolio.hu tulajdonosa) 44 százalékos részesedéssel bír a társaságban.

A célok

A CE Faktor január 24-én szerezte meg a működéséhez szükséges engedélyt a PSZÁF-tól. A társaság első üzleti évében ötmilliárd forintos forgalom elérését célozta meg a piacon. Középtávon 3-5 százalékos piaci részesedést szeretnének. A cég elsősorban azokat a gyorsan növekvő vállalatokat szeretné ügyfélként megnyerni, amelyek alacsony sajáteszköz-ellátottságuk miatt nem jutnak bankjuktól a forgalom növekedésének megfelelő hitelkerethez, és emiatt nem vállalhatnak el egyébként jól jövedelmező, nagy megrendeléseket.

A faktoringot mint finanszírozási formát éppen olyan cégek számára hozták létre, amelyek jövedelmezőek, terjeszkednek, és jó piaci lehetőségeik vannak. A faktoring, mint pénzügyi szolgáltatás megoldást kínál a kevésbé likvid kis- és középvállalatoknak versenyképességük fenntartására. A CE Faktor is ezt a szegmenst célozza meg - közölte Major-Maróthy Zsolt, a CE Faktor vezérigazgatója.

Követelések vásárlása

A faktorcégek azokat az érvényes követeléseket vásárolják meg, amelyeknél az elnyújtott fizetés a vállalkozások zavartalan működését akadályozná. A faktor megvásárolja ügyfele számlakövetelését, így a vállalkozó azonnal készpénzhez jut. Emellett a faktor vállalja a kinnlévőségek pontos nyilvántartását, és ez jelentős könnyebbséget jelent a kis- és középvállalkozóknak.

A CE Faktor Zrt. rendszere a következőképpen működik: az ügyfél - áruszállításából, szolgáltatásából származó - rövid lejáratú, 30-120 napos vevőköveteléseit megvásárolja, és a teljes számlaérték jelentős részét - általában 80 százalékát - azonnal kifizeti. A megvásárolt követelésállományt ezt követően sajátjaként kezeli: gondoskodik a pénz beszedéséről, majd a vevő teljesítése után a fennmaradó részt a költségek levonásával átutalja ügyfele részére. A CE Faktor Zrt. a szükséges dokumentumok benyújtását követően akár két napon belül szerződik ügyfelével, és további 3-4 napon belül megkezdi a finanszírozást, a pénz folyósítását.

Lejárt és kétes követeléseket nem vásárolnak meg - hangsúlyozta a vezérigazgató. Ezen kívül az építőipar szereplőitől sem vásárolnak követeléseket, mert a körbetartozások miatt nagyon nehéz átfogó és átlátható képet kapni ebben az ágazatban.

Faktoring Magyarországon

A magyarországi faktorcégek 700 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le tavaly, ami több mint 50 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A Magyar Faktoring Szövetség előzetes adatai szerint a növekedés mértéke a faktorcégeknél jelentős különbséget mutat: a banki hátterű vállalatok nagyobb bővülést tudtak felmutatni, bár körükben is volt olyan, amelynek szerényebb növekedéssel kellett beérnie. A kisebb, magánhátterű társaságokat zömmel az átlagnál kisebb erősödés jellemezte. A faktoringforgalom Magyarországon a GDP közel két százaléka, míg Nyugat-Európában 15-20 százalék között mozog. Mintegy háromezer cég faktoráltat, ez nagyon kevés a 800 ezer hazai vállalkozáshoz képest.

A piac továbbra is erősen tagolt, csak az első három szereplő részesedése haladja meg a 10 százalékot. A szövetség szerint az idén a tavalyi tendencia folytatódásával lehet számolni. A bővülés mértéke továbbra is két számjegyű lehet, ám mértéke mérséklődést mutathat. A kormányzati megszorítások miatt ugyanis a fogyasztás visszaesése várható, ez kihat a nagykereskedelmi láncoknak beszállító vállalatok forgalmára is. Miután a faktorcégek ügyfélkörének nagy része a kereskedelmi ágazatból kerül ki, ez rányomja bélyegét a faktoringforgalom növekedésére is. A pénzügyi problémák ugyanakkor nem szűnnek meg, a nem fizetések száma gyarapodik, a pénzszűke nő, ami elvileg jó terepet adhat a faktoring fejlődésének. Ezzel párhuzamosan a piac kockázata is emelkedik.