Ágnes
-1 °C
2 °C

Fogyatkoznak a cégek

2006.04.10. 09:00
Egyre több a felszámolási és a végelszámolási, viszont egyre kevesebb a csődeljárás. Holott csak ez az utóbbi szolgálná a cég megmentését. A felszámolási szakemberek szerint addig nem lesz új változás, amíg új törvény nem készül.
Változatlanul fogyatkoznak cégeink, ezt jelzik a Creditreform legfrissebb adatai is. Az év első három hónapjában a 13,5 százalékkal több felszámolás és 19 százalékkal több végelszámolás indult, mint az elmúlt esztendő azonos időszakában. A szakértők szerint ebben közrejátszik az is, hogy sok - a cégbíróságok által törvényességi felügyeleti eljárásban lefolytatott - végelszámolás "fordul át" felszámolásba.

Így tisztul a cégjegyzék a "fantomoktól", ami a szakértők szerint egyáltalán nem baj. Az már inkább, hogy eközben mind kevesebb - március végéig csupán nyolc - csődeljárás indul, ez elvileg a cég megmentését szolgálná, ám a tapasztalatok alapján kétségkívül többnyire eredménytelen erőfeszítés.

Új szemlélet kellene

A felszámolási szakemberek régóta hangsúlyozzák, hogy mindaddig nem várható változás, amíg új törvény nem készül. Pontosabban sokan a leendő szabályozás új szemléletére helyeznék a hangsúlyt. Filip György, a Felszámolók Országos Egyesületének alelnöke szerint is elsősorban a törvényi célokon, alapelveken kell fordítani akként, hogy a bajba jutott cég időben, akkor kapjon lehetőséget a csődnyitásra, amikor még van vagyona, és így nagyobb az esélye is a rentábilis működés helyreállítására. Az alelnök emlékeztetett arra, hogy már hoszszú évek óta vagyontalan vállalkozások ellen folyik a felszámolások több mint 90 százaléka. Ilyenkor pedig még az eljárás költségei sem térülnek meg, nemhogy a hitelezők megkapnák követeléseik akár kis hányadát is.

Közben folynak az új törvény előkészületei. A csődhelyzetbe került cég sorsát egyértelműen a hitelezők döntenék el, így ők határozhatnának a reorganizációról vagy a felszámolásról. Mód lenne arra is, hogy a társaság akkor kezdeményezze a csődnyitást, mielőtt még fizetésképtelenné válna. Filip György azonban ezt nem lehetőségként, hanem kötelező lépésként vezetné be, mégpedig a felelősségi szabályok szigorításával. Úgy vélekedett: az idevágó rendelkezések - köztük a wrongful trading, vagyis a jogellenes cég-továbbműködtetés, valamint a rosszhiszemű vagyonátruházás előírásainak - megerősítésével akadályozható csak meg a vállalati vagyon kimentése és a kötelező öncsőd érvényesítése.

Cégbírói megítélések szerint a társaságok alakulása együtt jár megszűnésükkel, ez úgymond természetes állapot. Az is tény, hogy a megszűnés elsősorban a kis cégeket, különösen a kényszervállalkozásokat fenyegeti. Azokat sújtják leginkább a körbetartozások. A fizetőképesség és a fizetőkészség ugyanis változatlanul gond, vegetálásra vagy az üzlet feladására kényszeríti a piaci szereplőket.