Szilárda
-4 °C
3 °C

Biankó cégek eladásra

2007.02.22. 07:50
Számos lehetőség adott az elektronikus cégeljárásra, de a cégek, illetve az ügyvédek egyelőre nem élnek vele. A cégalapítási procedúra néhány napra rövidülhet és a hozzá kapcsolódó adminisztrációs teher is csökkenhet az igazságügyi törvény tervezete szerint, amely hamarosan a kormány elé kerül.

Lerövidítené a hosszadalmas - átlagosan 38 napig húzódó - cégalapítási folyamatot a kormány. A tervek szerint az ügyvédeknek engedélyeznék az úgynevezett értékesítési célú gazdasági társaságok alapítását. Lehetőség lesz arra, hogy társaságokat hozzanak létre anélkül, hogy a cégjegyzésre jogosult személyt megjelölnék az alapító okiratban, és befizetnék a törvényben előírt vagyoni betétet. Ezeket vásárolhatnák meg egyszerű eljárás keretében azok, akik céget szeretnének indítani.

Az eladó cégeket külön regiszterben tartanák nyilván, és a cégbíróságon elektronikus eljárásban pár óra alatt átírnák az új tulajdonos nevére. A tervek szerint ekkor kell majd megadni a bankszámlaszámot, befizetni a törzs- vagy alaptőkét, és ebben a stádiumban kapja meg a cég a szükséges KSH- és adószámot is. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium javaslata szerint az idén szeptembertől két munkanapra, jövő júliustól 3 munkaórára csökkentik a bejegyzési kérelem elbírálási határidejét az úgynevezett egyszerűsített eljárásban. Ennek jelenleg az a feltétele, hogy az alapítást elektronikus úton kérelmezzék, előzetesen foglalják le a cégnevet és alapító okiratként a törvényi szerződésmintákat alkalmazzák. Hogy bővítsék a szolgáltatást igénybe vevők körét, a szerződésmintákat rugalmasabbá és használhatóbbá tennék, az előzetes cégnévfoglalástól pedig eltekintenének.

A piacra lépés bürokratikus terheinek mérséklése érdekében csökkentik a társasági szerződésben és a cégjegyzékben meghatározandó adatok körét és eltekintenek a tevékenységi engedély beadásától is. A cégalapítás költségeinek csökkentése érdekében a kft.-k és a zrt.-k tőkeminimumát is mérséklik, de hogy mennyire, arról egyelőre nincs kormányzati döntés. Jövő júliustól kötelezővé tennék az elektronikus cégeljárást, így várhatóan a nem szerződésmintával történő cégalapítások bejegyzése is felgyorsul. Az elektronikus ügyintézés jelenlegi arányát nem tudni, de a lapunk által megkérdezett ügyvédek szerint egyelőre inkább a régi módszert alkalmazzák annak ellenére, hogy elektronikusan egyszerűbb, és az ügyfélnek is kevesebb költséget jelent, mivel a közzétételi díj jóval alacsonyabb.

A könyvelőkhöz hasonlóan az ügyvédek esetében is megfigyelhető egy generációs szakadék, a fiatalabbak igyekeznek mindent elektronikus úton intézni, amivel megspórolják az ügyintézők díját. A szakmabeliek szerint az idősebb generáció jobban ragaszkodik a papíralapú módszerekhez, és akkor tér majd rá az elektronikus útra, ha kötelezővé teszik. A tervek szerint 2008-tól teszik fokozatosan kötelezővé a számviteli beszámolók elektronikus okiratként való készítését és a cégbíróságnak való továbbítását. A beszámoló a kormányzati ügyfélkapun keresztül is benyújtható lesz az igazságügyi tárca tervei szerint.

Első lépésben a számviteli törvény szerint könyvvizsgálatra kötelezett társaságokkal készíttetnek e-beszámolót, később pedig valamennyi cégnek ilyen formában kell eleget tennie e kötelezettségének, de a határidőkről még nem döntött a kormány. A remények szerint az e-beszámolás nyomán felgyorsul az adatok feldolgozása, a piaci szereplők hamarabb megismerhetik a benyújtott beszámolók tartalmát. A beszámoló elektronikus úton történő beadására ma is adott a lehetőség, de a cégek elhanyagolható hányada él vele az igazságügyi tárca adatai szerint, ezért javaslatot dolgoznak ki a szolgáltatás megkedveltetésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!