Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Eltűnnek a cégek Magyarországról

2007.09.30. 09:21
Tovább csökkent a cégalapítási kedv Magyarországon. Ezzel párhuzamosan miközben egyre több céget szüntetnek meg a tulajdonosok. Kilenc hónap alatt negyedével több céget töröltek a nyilvántartásból, mint tavaly ilyenkor.

Tovább csökkent a cégalapítási kedv Magyarországon, miközben egyre több céget számolnak fel és szüntetnek meg tulajdonosai - derül ki az Opten Informatikai Kft. harmadik negyedéves adataiból. A felszámolások száma ugyan lassabban nő mint tavaly, ám így is rekordokat dönt.

Végelszámolásból 60 százalékkal többet regisztráltak, mint egy évvel korábban. Az idei első három negyedéves 6472 végelszámolás már több mint kétszer annyi, mint a 2004 hasonló időszakában mért érték.

A nyilvántartásokból törölt vállalkozások száma 25 százalékot meghaladó ütemben nőtt. Az első kilenc hónapban összesen 21 080 céget töröltek a cégnyilvántartásból. Ezzel párhuzamosan a működő vállalkozások számának növekedése igencsak lelassult a korábbi években jellemző 15-20 ezres gyarapodásokhoz képest.

A kilenc hónap alatt indult 7000-nél több felszámolás szintén rekordnak számít, bár megnyugtató, hogy a tavalyi 20 százalékos ütem 4 százalékosra lassult az év első három negyedévében.

Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője pozitívumként értékeli, hogy a felszámolásokkal szemben a végelszámolások száma emelkedik dinamikusabban. Szerinte ez azt jelenti, hogy a tulajdonosok időben szembenéznek cégeik működési problémáival, és nem várják meg az adósságok felhalmozódását, ami azután a lánc és körbetartozások kialakulásához vezet.