Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Januártól ingyenes cégadatok

2007.10.19. 08:06
A hozzáférés joga nem terjed ki a cégjegyzéki adatok egészének, illetve azok jelentős részének a megszerzésére; az ilyen szolgáltatáshoz a minisztériummal szerződést kell kötni, és az erre vonatkozó rendelet szerint kell eljárni.

Január elsejétől ingyenes céginformációhoz juthatnak az érdeklődők az IRM www.e-cegjegyzek.hu honlapján. A szakminiszter aláírta az erről szóló rendeletet - értesült a Világgazdaság. Az ingyenes információt a cégtörvény deklarálja, ám a jelenlegi szabályozás legalább fokozott biztonságú e-aláíráshoz köti a tájékozódást, így csak kevesen férnek hozzá a szolgáltatáshoz. A honlapon kétféle típusú céginformáció szerezhető majd be, az online aktuális, az offline heti frissítésű adatokat nyújt.

A honlapra regisztrációval (név és jelszó megadásával) lehet majd belépni, a kívánt adatok cégnév, cégjegyzékszám vagy adószám megjelölésével, keresőprogram segítségével ismerhetők meg. A hozzáférés joga nem terjed ki a cégjegyzéki adatok egészének, illetve azok jelentős részének a megszerzésére; az ilyen szolgáltatáshoz a minisztériummal szerződést kell kötni, és az erre vonatkozó rendelet szerint kell eljárni.

A jövőben is megmaradnak a költségtérítés mellett elérhető információk. Változatlanul mód lesz tehát közokiratba foglalt cégkivonat, cégmásolat, cégirat kikérésére és egyéb, a cégszolgálat által nyújtható szolgáltatásra. A rendelet várhatóan a jövő héten jelenik meg a Magyar Közlönyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!