Eleonóra
-1 °C
2 °C

Jön a kétnapos cégbejegyezés

2006.10.16. 07:56
A cégbejegyzési határidők ugyan nem csökkennek, de a módosuló cégtörvény olyan tartalmi változásokat vezet be, amelyek hatására tovább egyszerűsödik a vállalkozások dolga, valamint a cégbíróságok munkája is, ez pedig felgyorsíthatja a társaságalapítást.

Általánossá válhat 2008-tól a két munkanapos ügyintézés a cégeljárásban. A cégbejegyzési határidők ugyan nem csökkennek, de a módosuló cégtörvény olyan tartalmi változásokat vezet be, amelyek hatására tovább egyszerűsödik a vállalkozások dolga, valamint a cégbíróságok munkája is, ez pedig felgyorsíthatja a társaságalapítást - nyilatkozta a készülő szabályozásról Gadó Gábor, az igazságügyi és rendészeti tárca szakállamtitkára.

A javaslat a cégalapítás gördülékenyebb és színvonalasabb előkészítése érdekében arra törekszik, hogy minden szükséges teendő elintézhessenek az érdekeltek jogi képviselőinél: az ügyvédnél vagy a közjegyzőnél. Így például lehetővé teszi, hogy a létesítő okiratot elkészítő és ellenjegyző ügyvéd is hitelesíthesse az aláírási címpéldányt, csupán ezért ne kelljen tehát közjegyzőhöz menni. Mód lesz arra is, hogy a kft. alapítói a cégbejegyzést követő időszakra halasszák a bankszámlanyitást. A vállalkozói igényekre figyelemmel változnak és bővülnek a nyáron bevezetett társasági szerződések mintái. Így az érdekeltek rugalmasabb, a konkrét körülményekhez igazodó alapító okiratokat nyújthatnak be a cégbíróságokhoz. A blanketták ma csak a kisebb cégek - bt.-k, kkt.-k és kft.-k - létrehozásánál alkalmazhatók, a jövőben azonban a zártkörű részvénytársaságok alapítói is felhasználhatják azokat.

Ismeretes: jelenleg az egyszerűsített, a két munkanapos cégbejegyzésnek a szerződésmintán kívül még két további feltétele van. Az egyik az elektronikus út - ez ma csupán lehetőség, ám 2008 januárjától kötelező lesz. A másik az előzetes cégnévfoglalás, ez viszont a jövőben nem lesz követelmény. Az érdekelt tehát anélkül is kérheti a két munkanapos ügyintézést, hogy nem foglal cégnevet, ami ugyan megelőzi a bejegyzést, de egyébként időbe telik, azaz lassíthatja az ügymenetet. Így 2008-tól egyszerűsített eljárással két munkanap alatt vagy - szintén elektronikus úton, de - hagyományos szerződésmintával 15 munkanap alatt bejegyezhető egy cég. Ugyanakkor nagyon kevés szól majd amellett, hogy valaki a hosszabb procedúrát válassza - vélekedett Gadó Gábor. Hozzátette: egy-két év múlva mindenképpen indokolt lesz újragondolni a jegyzett tőke minimummértékét és leszállításának lehetőségét. Ugyancsak érdemes megfontolni a cégeljárási illetékek csökkentését.