Alfréd
-2 °C
2 °C

Kevesebb a működő cég

2004.04.29. 13:10
Több mint kilencezerrel csökkent a működő gazdasági szervezetek száma az elmúlt egy évben. A cégek 47 százaléka társas, 53 százaléka pedig egyéni vállalkozás - közölte a KSH.
A működő gazdasági szervezetek száma 2004. március 31-én kilenc és fél ezerrel volt kevesebb, mint az előző év azonos időpontjában - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A változást a működő egyéni vállalkozások számának több mint 16 ezres csökkenése eredményezte, miközben a működő társas vállalkozások száma több mint négyezerrel emelkedett. A költségvetési és társadalombiztosítási szervezetek száma 750-nel, a nonprofit szervezetek száma több mint másfél ezerrel emelkedett.

A változást részben a módszertanban történt módosítások okozták. 2004. január 1-jétől a korábbiaktól eltérően az adóbevallást benyújtó vállalkozások közül csak azokat tekintjük működőnek, amelyek bevallásuk szerint nulla forintnál nagyobb árbevétellel rendelkeznek, vagy a beruházásuk értéke nem nulla, vagy keletkezik bérköltségük és fizetnek járulékot. A módszertani változtatás elsősorban az egyéni vállalkozásokat érintette, a társas vállalkozások száma a változások ellenére is emelkedett.

2004. március 31-én a működő társas vállalkozások 47, az egyéniek pedig 53 százalékot képviseltek a működő vállalkozásokon belül. A működő társas és egyéni vállalkozások aránya az elmúlt évek tendenciáját követve változott, az elmúlt évek során fokozatosan eltolódott a társas vállalkozások irányába.