Valér
-1 °C
0 °C

50 ezer cég adós a mérleggel

2006.07.17. 09:45
A megszüntetés vagy a cég vezetőjére is kiszabható tíz millió forintos bírság lehetősége ellenére 50-60 ezer fővárosi vállalkozás - köztük jó nevű cégek - adós az éves mérleggel. A cégbíróság ennyi céggel szemben tehetetlen.
Jóllehet súlyos szankciókkal jár a mérlegbeadás elmulasztása, a cégek nagy része változatlanul nem veszi komolyan törvényi kötelezettségét. A Fővárosi Cégbíróság adatai szerint mintegy 50-60 ezer gazdasági társaság maradt adós a beadványokkal. Könnyűné Mondok Edit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője elmondta: 192 ezer élő társaság szerepel a nyilvántartásukban, és eddig 110 ezer mérleget regisztráltak. A fennmaradó több mint 80 ezer vállalkozás között kétségkívül sok az evás, amelynek nem kell mérleget beadnia. De függetlenül az élő cégek számától és az evásoktól, évek óta ötvenezer körül mozog a számviteli törvényt megsértő társaságok száma. A mulasztók között többnyire kisebb cégek találhatók, ám nagy és igazán jó nevű vállalkozások is akadnak. A cégbíróságok - amelyek részére ősztől a számítógépes nyilvántartása alapján a Cégszolgálat automatikusan megküldi a mulasztók adatait - már az első eredménytelen felhívás után akár a legsúlyosabb intézkedéssel, a vállalkozás megszűntté nyilvánításával is élhetnek.

A bírság tízmillió forintig terjedhet, és a vezető tisztségviselővel szemben is kiszabható. Ám Szira Éva, a Pest Megyei Cégbíróság vezetőjének tapasztalata szerint a bírságok nagy része behajthatatlan. Menet közben gyakran kiderül: a tisztségviselők nem lelhetők fel, a társaság nem működik, valójában nincs is, fantomizálódott. Ilyenkor a jogsértőknek még úgymond jól is jön a megszüntetés, hiszen költségek, külön procedúra nélkül megszabadulnak a megunt, rendszerint kiüresített cégtől. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy sem anyagi fedezetük (a levelezés sokba kerül), sem kapacitásuk nincs a cégbíróságoknak, hogy több tízezer cég ellen eljárást indítsanak. Ez különösen ma problematikus, amikor az új - a korábbinál szorosabb határidőket előíró - cégjogi szabályok bevezetése hárul rájuk. Ha pedig a bíróság nem tud érvényt szerezni a törvénynek, az óhatatlanul tovább lazíthatja a számviteli fegyelmet.

Bencze Izabella, az igazságügyi és rendészeti tárca céginformációs főosztályának vezetője úgy vélekedett: nem elég hatékony a szankciórendszer. Ám nem csak a törvény, maga az üzleti élet is szankcionálhat. Az a társaság, amelyik - netán sorozatban - elmulasztja a mérlegbeadást, nem lesz megbízható partner azoknak a szemében, akik komolyan veszik az üzleti kapcsolatokat és fontosnak tartják a cégnyilvántartás hitelességét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!