Valér
4 °C
8 °C

A Fradi-üzlet alatt már felszámolás alatt állt a Celladam

2004.05.22. 09:53
Felszámolják Kovács Ádám vállalkozását, a Celladamot, értesült a Népszabadság. A rák gyógyításában használatos szert a Celladamtól független vállalkozások gyártják, Kovács cége ezeknek csupán szolgáltatásokat végez.
A Pest Megyei Bíróság jogerős bíróság döntése értelmében mostantól a Celladam Rt.-t a felszámolással megbízott Budapest Investment Rt. képviselője, Bana Károlyné irányítja, írja a Népszabadság. Ő egyelőre csupán annyit közölt a lappal, hogy már megkeresték Kovács Ádámot, s most várják a válaszát.

Kovács Ádám
A jelenleg Magyarországon élelmiszerként törzskönyvezett, főként a rák gyógyításában használatos szert más, a Celladam Rt.-től független cégek gyártják, így a jogi eljárás erre nincs hatással. Kovács Ádám szerint csupán mintegy százmillió forint éves árbevételű Celladam Rt. a csoporton belül elsősorban "szolgáltatásokat végez", méghozzá az országban működő három laboratóriumuk számára, amellyel most más cégeit szeretné megbízni, ha a felszámolónak nincs ez ellen kifogása.

A Celladam igazi értékét, írja a Népszabadság, a termékjogok adják: egy szakértő felmérése alapján 1993-ban a társaság tulajdonában lévő Vitacell-hatóanyag összértékét 10 milliárd forintban határozták meg, amit a jegyzett tőkében helyeztek el. A felszámolás során minden vagyonelemet el kell árverezni, ám Kovács szerint a hatóanyag államtitok, így nem adható el akárkinek.

A Celladam-részvények értéke legutóbb a Ferencvárossal tervezett együttműködés kapcsán okozott vitát. A klubnak háromszázmilliós részvényt adott át, amely megítélése szerint hárommilliárdot ér. A klub vezetői ebben kételkedtek és készpénzt vártak az akkor már felszámolás alatt álló Celladam vezetőjétől, aki nehézségeit elhallgatta partnerei előtt.