Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Cégautó adó nélkül?

2004.04.16. 09:52
A könyvelők rájöttek arra, hogyan kerülhető meg az adófizetési kötelezettség. A módszer azonban nem kockázatmentes - írja a Népszabadság.
A könyvelők rájöttek, hogy ha a céges autón hirdetés van, akkor az bárhol, bármikor a vállalat céljait szolgálja, vagyis nem számít magáncélú használatnak az sem, ha nyaralni mennek vele - írja a Népszabadság. Így a használó akár meg is úszhatja, hogy be kelljen fizetnie a cégautót terhelő adókat, aminek havi összege idén már elérheti a 42 ezer forintot.

Asszisztálnak

Meg is jelentek az ötlethez asszisztáló cégek, akik jutányos áron, gyorsan készítenek autóra ragasztható reklámokat, szövegeket. A Népszabadság kérdésére elmondták, hogy a két oldalajtó, a hátsó ajtó és a motorháztető fóliás feliratozása egy színnel nyolc-tízezer forintból kijön. De ha a családban több kocsi is van, akkor árengedményt is lehet kapni, további kedvezményt jelent, ha nagyobb cég még több kocsijáról van szó. Állítólag vannak olyan vállalkozások, amelyek nagyvállalatokat keresnek fel ajánlataikkal, hogy így segítsenek a dolgozók által használt céges autók költségmegtakarításában.

A történet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen az adóhivatal nem értelmezi ennyire lazán a jogszabályt. A Népszabadság értesülései szerint a reklámautókra az adóhivatal az általános elveket alkalmazza, nem tesz különbséget a felmatricázott és a csupaszon hagyott járművek között. Az adóhivatal eleve feltételezi, hogy a cégautót magáncélra is használják, tehát azok után havonta adó fizetendő. A használónak kell bizonyítania, hogy csak céges feladatokra használja a járművet. Ezt megteheti útnyilvántartás vezetésével, vagy speciális, a cégautó használatára vonatkozó szabályzattal.

Ilyen lehet például az, hogy nem enged be senkit az autóba, azaz egymaga használja a járművet. A szabályzatba foglalt kitételeket ezen kívül rendszeresen, dokumentálhatóan ellenőrizni kell. Noha ezeket az "ellenőrzéseket" el lehet sumákolni, az adóhivatal maga is utánajárhat az esetleges magáncélú használatnak, akár tanúkat is bevonhat.

Nem értenek egyet

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete ugyanakkor jelezte, hogy nem értenek egyet ezen kiskapu kijátszásával, sőt, az nem is működőképes. Mint azt Ruszin Zsolt a szervezet budapesti elnöke az Indexnek elmondta, most készítenek egy könyvet, mely legális adó-trükköket tartalmaz, de a fentebb említett módszer szerinte annyira nem életszerű, hogy azt meg sem említik a műben.