Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Adóchartát készít az SZDSZ

2004.04.09. 13:27
Az SZDSZ négypárti konszenzust szeretne elérni adóügyekben. Ennek érdekében hozták létre az adóchartát, melynek aláírásával a pártok vállalják az adók csökkentését, mint a legfontosabb gazdsági prioritást.
Az SZDSZ reméli, hogy a mérvadó politikai erők között hosszú távú konszenzus alakulhat ki az adócsökkentésről - mondta Demszky Gábor, a párt európai parlamenti (EP) listavezetője, Budapest főpolgármestere pénteki, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Prioritás

Ezért hoztuk létre és küldjük el a parlamenti pártok elnökeinek és EP-listavezetőinek azt az "adóchartát", amelynek aláírásával a pártok közösen vállalják, hogy a legfőbb gazdasági prioritásnak tekintik a jövőben az adók csökkentését - mondta a szabaddemokrata politikus.

Szerinte Medgyessy Péter miniszterelnök és Orbán Viktor Fidesz-elnök közelmúltban tett nyilatkozatai reményt adnak arra, hogy a vezető politikai erők aláírják a chartát, vagy más módon támogatják a liberális törekvést. Határidőt nem szabtak a válaszadásra. A 2005-re meghirdetett rövid távú liberális adócsökkentési program a személyi jövedelemadó középső sávjának adókulcsát két százalékkal csökkentené, és felső határát 1,5-ről 2,5 millió forintra emelné. A legtöbben ebbe az adósávba tartoznak - fűzte hozzá.

Kisebb adó, nagyobb bevétel

Az adókulcsok csökkentése növeli az adóbevételt, mivel általa kisebb lesz az adóelkerülés mértéke, és fellendíti a gazdaságot - mondta. Az adóreform költségét, mintegy 120 milliárd forintot a jövőre tervezett 3,5 százalékos gazdasági növekedés 750-800 milliárd forintos többletbevételéből fedeznék - fejtette ki a politikus.

Demszky Gábor kitért arra is: az Európai Parlament liberális frakciója (ELDR) szintén közös cselekvési programot indított az adók csökkentésére, amelynek értelmében az EP a munkaigényes szolgáltatásoknál, például az építő- vagy a vendéglátó iparban, az áfakulcs csökkentésére ösztönözné a tagállamokat. A kezdeményezést az Európai Bizottság is támogatja - fűzte hozzá.