József, Bánk
-6 °C
0 °C

Francia kapcsolat: Chirac és az autópálya

2004.02.23. 14:26
A Gazdasági Minisztérium és a francia érdekeltségű AKA Rt. sem ad tájékoztatást arról, hogy a hétfőn délután Magyarországra látogató Jacques Chirac részt vesz-e az M5-ös autópálya kivásárlásáról szóló szerződés aláírásán. A kormányzat korábban a francia államelnöknél is lobbyzott az ügylet sikeres lezárása érdekében. Kétségtelen azonban, hogy Chirac hét év óta első magyarországi utazása egybeesik az autópálya-megállapodás aláírásának tervezett időpontjával.
A gazdasági tárcánál nem kívántak nyilatkozni arról, hogy mikor írják alá az M5-ös állami kivásárlásáról szóló szerződést. A minisztériumban az Index érdeklődésére arról sem adtak felvilágosítást, hogy a hétfőn délután Budapestre érkező Jacques Chirac jelen lesz-e a megállapodás lezárásánál.

Tárgyalás az Élysée-palotában

A francia köztársasági elnök figyelmét semmiképp sem kerülhette el a francia üzleti érdekeltségben működő M5-ösről szóló tárgyalások. Az Index információi szerint a kormányzat az Élysée-palota segítségét is kérte, amikor megfenekleni látszottak az AKA Rt. vezetőivel folytatott tárgyalások Úgy tudjuk, hogy a Medgyessy-kormány nem hivatalos formában Jacques Chirac támogatását is kérte a fő részvényes, a Bouygues megnyeréséhez.

Hétfőn vagy kedden

Az autópálya-ügyet azonban sem a francia elnök szóvivője, sem Medgyessy Péter miniszterelnök nem emelte ki Jacques Chirac hétfőn kezdődő két napos magyarországi látogatásának programpontjai között. A koncessziós szerződés véglegesítéséről az AKA Rt.-nél sem adtak információt. A múlt héten kiszivárgott hírek szerint azonban a 21 milliárdos vételárról szóló megállapodást éppen hétfőre vagy keddre időzítették.